Veszélyes vizekre evez a Jobbik, ha akadályozza az ÁSZ munkáját

Hírek
Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel - erről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt az M1 aktuális csatornának.   

Kovács István úgy fogalmazott: a Jobbik számára a lét a tét, mivel a legvégső esetben, ha súlyos jogsértést tapasztal az ügyészség, benyújthatja a megszüntetésre irányuló keresetet a bíróságnak. 

Kovács István példátlannak nevezte, hogy egy párt ne működjön együtt az Állami Számvevőszékkel és ne teljesítse beszámolási kötelezettségét, valamint rendkívülinek tartja, hogy egy párt megpróbálja "besározni" a számvevőszéket.

Kedden az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, pártja minden alkalommal eleget tett beszámolási kötelezettségének, és törekedett arra, hogy mindenben együttműködő legyen az ÁSZ ellenőreivel. A büntető törvénykönyv (Btk.) szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha valaki meghiúsítja az ÁSZ ellenőrzését.

Az ÁSZ közölte, a szervezet a július 10-én nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodása törvényességének ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. 

Mivel a párt nem tett eleget az adatszolgáltatásnak, az ÁSZ október 3-án értesítette az ügyészséget.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke aznap, más témában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy bármely kötelezettségüknek ne tettek volna eleget vagy akadályozták volna a szervezet munkáját.

Az ÁSZ azonban megküldte a pártnak a számvevőszéki ellenőrzés részletes eljárási szabályait is tartalmazó ellenőrzési programot, illetve az ÁSZ minden értesítésében tájékoztatott az adatszolgáltatás teljesítésének törvényben meghatározott rendjéről, valamint az elmulasztás lehetséges jogkövetkezményeiről. 

Borítókép: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetnek

További híreink