Veszélyben az LMP független imidzse

Hírek
A Pesti Srácok LMP-s forrásai szerint a párt hétvégi kongresszusán olyan előterjesztést fogadott el, amely lehetővé teszi az ellenzéki pártokkal való koordinált jelöltállítást.  

A Pesti Srcácok forrásai arról számoltak be, hogy a kongresszus két ellentétes javaslat közül azt fogadta el, amely az ellenzéki összefogás irányába mutat.

Az egyik javaslat – amelyet a kongresszus napirendre sem vett – azt tartalmzta, hogy az LMP-nek a 2018-as választások urnazárásakor 106 egyéni képviselőjelöltje legyen. Ez kizárta volna, hogy bármelyik jelölt egy másik párt jelöltjének javára visszalépjen.

Ezután nyújtott be az elnökség egy másik javaslatot, amellyel a jelöltállítás szabályait kívánták módosítani. A javaslat szerint négy feltétel külün-külön fennállása esetén lehetséges, hogy a jelöltek visszalépjenek. Ezekből három technikai jellegű, az egyik viszont úgy szól: ha a párt szövetségi politikája ezt megkívánja. A pártvezetés ez utóbbira hivatkozva gyakorlatilag akkor léptetheti vissza saját jelöltjeit más pártok javára, amikor akarja. Ezt a javaslatot megszavazta a kongresszus.

Kockázatos vállalkozásba kezdhet tehát az LMP, mert bármilyen összejátszás az "összegyurcsányozódott" baloldallal, vagy a Jobbikkal, kockára tenné a párt évek nehéz munkájával felépített független imidzsét. Nemrég Szél Bernadett ,a párt társelnöke, úgy nyilatkozott: mindenki észre fogja venni Ron Werber munkáját. A jelöltállítás módosításában nem kizárt, hogy "benne van a keze" a hírhedt kampánystratégának.

Borítófotó: Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje érkezik a párt kongresszusára a kecskeméti Aranyhomok Szállodába 2017. december 2-án. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink