Veszélyben az adriai turistaszezon?

Hírek Figyelo.hu

Horvátországban naponta átlagosan ismét száz körüli az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az új betegek mintegy 70 százaléka a vírus fertőzőbb, delta variánsát kapta el. A kór ismételt felbukkanása a szakértők szerint a társadalom körében tapasztalható alacsony oltási hajlandóságnak tudható be. A VG cikke szerint az adriai országban ugyanis

az oltóanyagbőség ellenére eddig a lakosság mindössze 39 százaléka kért és kapott vakcinát.

A beoltottak száma valószínűleg a közeljövőben sem nő drasztikusan, hiszen az elmúlt napokban mindössze 800 körüli volt azoknak a száma, akik felvették a vakcina első adagját. A virológusok szerint ha Horvátországban tovább nő a betegek száma, veszélybe kerülhet az idegenforgalmi idény hátralévő része az Adrián.

A 2021-es üdülési szezon a vártnál jobban kezdődött, júniusban több mint másfél millióan nyaraltak a dalmát tengerparton.

Ez lényegesen jobb eredmény az előző évinél, amikor ebben az időszakban csupán 920 ezren pihentek a térségben, de még mindig jócskán elmarad a 2019-es, rekordnak számító évitől, amikor 3 millió felett volt a vendégek száma ebben az időszakban.

Még ennél is jobban indult a július, az idegenforgalmi tárca adatai szerint a múlt héten naponta 740 ezren, túlnyomórészt külföldiek üdültek Horvátországban, ami már csak 25 százalékkal marad el 2019 azonos időszakától.

Mint írták, további jó hír, hogy az adóbevételekből az is tisztán kivehető, hogy idén a vendégek többet költenek.

A Horvát Turisztikai Közösség (HTZ) elnöke, Kristjan Stanicic a sajtótájékoztatóján elmondta, egyelőre nincs jele annak, hogy a narancssárga besorolás hatására kevesebben érkeznének az országba, és tömeges lemondásokról sincs tudomásuk. Ugyanakkor hozzátette, el szeretnék érni, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a horvát tengerpartot ne egy egységként kezelje, hanem ha lehet, megyénként, hiszen eltérők a fertőzési adatok. Ezzel párhuzamosan arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket, mert csak így kerülhető el a betegség terjedése.

A szakemberek emellett arra kérik a kormányt és a válságstábot, hogy tiltsák be a tömegrendezvényeket és zárják be az éjszakai szórakozóhelyeket, ám ebben a témában egyelőre gazdasági okokra hivatkozva kivárnak a döntéshozók.

Tavaly nyáron korábban véget ért az adriai szezon, ugyanis augusztusban ismét berobbant a vírus, ezért a hónap közepén az egész országot piros zónává nyilvánította az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. Ezt a forgatókönyvet idén mindenképpen el szeretné kerülni déli szomszédunk, viszont a jelenlegi állás szerint nem valószínű, hogy ez sikerülni fog. A Slobodna Dalmacija, Dalmácia legolvasottabb napilapja hétfői számában foglalkozott részletesen a témával. A cikkben megszólaltatott járványügyi szakértők szerint a helyzet komolyabb, mint amilyennek tűnik, ezért akár már augusztus 5-én vörös zónába kerülhet a tengerpart, ha az emberek nem tartják be a szükséges óvintézkedéseket. Ez viszont súlyos következményekkel járna a turizmustól nagymértékben függő horvát gazdaságra nézve, amely már így is lélegeztetőgépen van.

Újra zárnak a turistaparadicsomok

(Borítókép: Légifotó strandolókról 2020. augusztus 21-én, Splitben, az Adriai-tenger partján. (Damir Sencar, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink