Veszélyben a kínai GDP célok, zuhannak a tőzsdék

Hírek D. GY.
Peking zéró-tolerancia koronavírus politikája súlyos gazdasági áldozatokkal jár, jóval kisebb lehet a növekedés, mint a hivatalosan előirányzott.

Hat éve nem látott eséssel zárhatják az áprilist a kínai részvénypiacok. A befektetők arra számítanak, hogy még nagyobb zuhanások következhetnek be, a kínai GDP az utóbbi évtizedekben először lehet alacsonyabb, mint a hivatalosan várt. Ebben a hónapban az irányadó CSI 300 index 10 százalékkal zuhant, a piacok rádöbbentek, hogy milyen áldozatokkal járhat a pártvezetés zéró-tolerancia járványpolitikája, például a 26 millió lakosú Sanghaj teljes lezárása. A város Kína legnagyobb kikötője és legfontosabb kereskedelmi központja. Az igazi rémálom Peking lezárása lenne. “A globális tőkepiacok most kezdenek ráébredni, hogy milyen következményei lesznek a kínai járványstratégiának”- írja a japán Nomura elemzése. A bankház 3,9 százalékra csökkentette az idei kínai GDP-re adott előrejelzését.

A hivatalos várakozás 5,5 százalék.

Az elmúlt hetekben az elemzők sorra csökkentették előrejelzéseiket, a korábbi vészforgatókönyvekből alap-szcenáriók lettek. A Bloomberg idevágó elemzői konszenzusának mediánja 5 százalék alá süllyedt

Az egyre borúsabb kilátások nyomán a hongkongi és a pekingi tőzsde e héten 5, illetve 4 százalékkal zuhant. Még a pekingi vezetés által erősen támogatott szektorokban is hatalmas árfolyamesések következtek be. A legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC jegyzése 29 százalékkal, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a CATL árfolyama 35 százalékkal szakadt be. A GDP cél elvétése jelentős presztízsveszteség lesz a történelmi újraválasztására készüli Hszi Csin-ping elnöknek. A pártvezetés oltási stratégiája elsősorban a munkaképes korú lakosságra irányult, szemben a nyugati gyakorlattal, amely elsőként a leginkább veszélyeztetett korosztályt, az időseket célozta meg. Ráadásul a kínai vakcinák a tapasztalatok szerint kevésbé hatásosak az idősebbek számára. Így Kína eleve feladta a vírus nyájimmuintással való semlegesítésének lehetőségét, kénytelen gigantikus lezárásokkal védekezni a járvány terjedése ellen.

Pekingben az elmúlt napokban elkezdték a tömeges teszteléseket, a lakosok attól tartanak, hogy ott is totális lezárást rendelnek el, pánikvásárlásokba kezdtek.

A JPMorgan befektetési bank 4,6 százalékra csökkentette az idei GDP növekedésére adott várakozását, megjegyezve, hogy “az 1990-es évek vége óta első ízben következik be, hogy nem teljes a növekedésre adott hivatalos cél”. Más intézményi befektetők ugyanakkor továbbra is optimisták. A svájci UBS Global Wealth Management a napokban közölte, hogy bár csökkentette növekedési várakozásait, úgy gondolja, hogy a kínai részvények így is a régió legjobban teljesítő papírjai lesznek.

Az aggodalmak a tőkeáramlási statisztikákban is tükröződnek. A globális intézményi befektetők az idén csupán 4 milliárd eurónak megfelelő összeget invesztáltak kínai értékpapírokba. (Nettó értelemben, vagyis a befektetés és a tőkekivonás eredőjeként.) 2022. első negyedévében 6 milliárd dollár áramlott ki a kínai részvényekből.

Borítókép: PuzzlePix / Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink