Veszélyben a Brexit megállapodás

Hírek figyelo.hu

Végleg kudarcba fullaszthatja az Európai Unióval a jövőbeni együttműködésről folyó tárgyalásokat az a törvénytervezet, amelyet ma nyújtanak be a brit parlamentben – írja a VG.hu. A belső piacot szabályozó dokumentum ugyanis gyakorlatilag felülírná a tavaly elfogadott kilépési megállapodás Észak-Írországgal foglalkozó protokolljának egyes részeit, ami Brüsszel számára elfogadhatatlan. Ráadásul Boris Johnson kormánya ezzel tudatosan nemzetközi jogot sért – ezt kedden a parlament alsóházában el is ismerte Brandon Lewis Észak-Írországért felelős miniszter. A szavai hatalmas felháborodást keltettek a kormányzó konzervatív párt képviselői között is, Theresa May volt kormányfő figyelmeztetett, hogy London a lépéssel súlyos károkat okoz nemzetközi hitelességének.

Hogyan tudja ezek után a kormány biztosítani külföldi partnereit arról, hogy az Egyesült Királyság betartja az általa aláírt megállapodásokkal járó jogi kötelezettségeit?

– tette fel a kérdést. A várható súlyos következményekre hívta fel a figyelmet éjszakai videóközleményében David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, és megismételte: a 27-ek elvárják Londontól a megállapodás tiszteletben tartását.

Bár a tervezetet csak ma teszik közzé, az információk egy része már kedden kiszivárgott. A Sky News értesülése szerint a kormány lehetőséget adna magának arra, hogy saját hatáskörben korlátozza az északír–brit határon végzendő vámellenőrzéseket abban az esetben, ha nem születik meg a kereskedelmi megállapodás az EU-val – a kilépési megállapodás értelmében ez közös uniós–brit hatáskör. A kérdés komolyságát mutatja, hogy a Financial Times úgy tudja, a nemzetközi jog megsértése miatt kedden mondott le a kormány jogi irodájának vezetője.

A tárgyalások ugyan ma folytatódnak a jövőbeni kapcsolatokról Michel Barnier és David Frost között, a hangnem azonban elsősorban Londonban annyira kiélesedett, hogy az álláspontok közeledése a törvénytervezet nélkül is szinte kizárt lett volna. A bizonytalanság miatt a font szerda reggelre hathetes mélypontra zuhant, péntek óta összesen 1,8 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

(Borítókép: Eltávolítják a brit zászlót az uniós tagállamok lobogói közül az Európai Tanács üléseinek otthont adó brüsszeli Európa-épületben a brit kiválás napján, 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink