Versenyjog: megkönnyítik a startupok dolgát

Hírek Lengyel Gabriella
Számos versenyjogi újdonság várható: elsősorban a fúziós eljárások kapcsán jelentek meg olyan törvénymódosítások, amelyek a digitális piacok megítélésében adhatnak korszerű eszközöket a Gazdasági Versenyhivatal kezébe.

Az életbe lépett módosítás segítségével hatékonyabbá válik az ügyintézés, mivel számos startup-befektetés mentesül a fúziós bejelentési kötelezettség alól. A részleteket a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédei foglalták össze.

2021. szeptember 30-tól nem kell bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak azt az összefonódást, amely révén többségi állami tulajdonban lévő

kockázati tőkealap állami támogatással megvalósuló befektetése következtében közös irányítási jogokat szerez egy vállalkozásban,

amelynek előző évi nettó árbevétele nem érte el az egymilliárd forintot.

A törvénymódosítás hátterében az állami tulajdonú tőkealapok által megvalósított, illetve tervezett, nagy számú startup-befektetés áll, azonban a GVH eddigi gyakorlata is igazolja az új szabályozást, hiszen korábban egyetlen esetben sem kellett ezen a területen érdemi eljárást lefolytatni. A vállalkozásoknak ezentúl a végrehajtást követően kell csak tájékoztatniuk a versenyhivatalt az összefonódásról.

Fotó: SFIO CRACHO, PuzzlePix/Shutterstock

„A módosítás jelentős könnyítés, hiszen az állami érintettségű startup-befektetések a GVH fúziós eljárásainak 15%-át meghaladó részét tették ki az előző években. A szabályozás lehetővé teszi, hogy a versenyhivatal az érdemi piaci hatásokkal nem bíró összefonódások ügyintézését tovább egyszerűsítse” – emeli ki dr. Baksa Márk Péter, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal ügyvédje.

Fontos azonban kiemelni, hogy a mentesítés nem szünteti meg a versenyhivatali kontrollt az érintett fúziók vonatkozásában:

  • A bejelentési kötelezettség körében az árbevételi adatok és az irányítási viszonyok részletes vizsgálata változatlanul szükséges.
  • A GVH utólagos tájékoztatása továbbra is szükséges, melyet követően a versenyhivatal 6 hónapon belül jogosult az összefonódás vizsgálatát kezdeményezni. Egy ilyen vizsgálat során a versenyhivatal utóbb is feltételhez kötheti, vagy akár meg is tilthatja az összefonódást.

A mentesség kizárólag a magyar bejelentési kötelezettség vonatkozásában alkalmazandó, tehát nemzetközi piacokat érintő összefonódás esetén az esetleges uniós vagy egyéb tagállami bejelentési kötelezettség vizsgálata nem elhagyható.

Ezek a startupok mindennapi problémákat oldanak meg

GVH: éveken át kartelleztek a műtrágyapiacon

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink