Vérfürdő a Wall Streeten – recessziótól tart az USA

Hírek D. GY.
Csaknem 4 százalékkal zuhant hétfőn az S&P 500 tőzsdeindex, az idén 22 százalékkal esett. A tőzsdék attól félnek, hogy az infláció megfékezésének recesszió lesz az ára. 

A hétfői kereskedésben 3,9 százalékkal esett a legnagyobb amerikai vállalatok árfolyamalakulását követő index. Az idei, 20 százaléknál is nagyobb esést már medvepiacnak nevezik a befektetők. Májusban az Egyesült Államokban az infláció 8,6 százalékra gyorsult az előző év azonos időszakához képest, áprilishoz képest egy százalék volt a növekedési ütem. A fogyasztói árak emelkedése átterjedt a gazdaság szinte minden szegmensére. Pár nappal ezelőtt a Világbank hívta fel arra a figyelmet, hogy az ukrán-orosz háború súlyosan visszafogja a globális gazdasági növekedést.

Az adatok alapján a piac immár egyre kevésbé bízik abban, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve képes lesz recesszió nélkül megakadályozni a fogyasztói árak további erőteljes növekedését. A központi bank döntéshozói e héten, szerdán tartanak kamatdöntő ülést. A piaci várakozások szerint nem lenne meglepetés, ha a májusi 50 bázispont után most 75 bázisponttal emelnék az irányadó kamatot. Ekkora mértékű emelésre 1994 óta nem volt példa.

Az infláció felpörgése, valamint a recessziós félelmek a padlóra küldték a részvényárfolyamokat. Hasonló medvepiacot az elmúlt 50 évben mindössze hét alkalommal tapasztalhattak meg a befektetők. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tőzsdei árfolyamok jó indikátorok, a medvepiacokat általában valóban recessziós időszakok követik. Ennek definíciója persze elég képlékeny, technikai értelemben két egymást követő negyedévben mért gazdasági visszaesést szokás ennek nevezni. Legutóbb hasonló medvepiac a koronavírus járvány kitörése idején, ezt megelőzően pedig a 2007-2008-as pénzügyi válság elején következett be.

Egy jegybanki kamatemelés, a pénz árának, a hitelek kamatának növekedésén keresztül a gazdaság minden szegmensére kihat: lelassítja az ingatlanpiacot, visszafogja a háztartások fogyasztását, fékezi a beruházások növekedési ütemét, lefojtja a vállalatok expanzióját és visszafogja profitkilátásaikat. A gond csak az, hogy ennek a hatásnak a sebességét nagyon nehéz előre kiszámolni. A mostani tőkepiaci bizalomvesztésnek pont ez van a hátterében, a piac attól tart, hogy a Fed túl messzire megy. Elemzői vélemények szerint nagyjából egy év, míg egy kamatváltoztatás teljes hatása végigfut a gazdaságon.

A hétfői tőzsdei zuhanás a részvénypiac szinte teljes egészére kiterjedt, átgyűrűzött Európába és Ázsiába is. Az olaj és az államkötvények ára szinten esett. A Bitcoin árfolyama 24 ezer dollár alá, 18 havi mélypontra esett. A kriptodeviza jegyzése az idén megfeleződött.

A szerdai Fed üléstől azt várják a piacok, hogy a jegybank a vártnál lassabb kamatemelési ütemről nyilatkozzon. A legmegnyugatóbb persze az lenne, ha a következő hónapok az infláció lassulását hoznák. Addig azonban várhatóan még rossz hírek sorozata tépázza meg a befektetők idegeit. Ha a vállalati profitok csökkenéséről, a fogyasztói bizalom apadásáról jönnek hírek, folytatódhat a tőzsdei lejtmenet. A lakossági fogyasztás kulcsfontosságú az amerikai gazdaság szempontjából, a GDP nagyjából kétharmadát ez adja.

Borítókép: Angela Weiss / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink