Vérdíj az újságírók fején

Hírek
Miután a múlt hónapban három riportert is megöltek Mexikóban egy médiatulajdonos úgy döntött, hogy lehúzza a rolót és feloszlatja a lapját.

Miroslava Breach másfél hete épp az egyik gyerekével indult el otthonról, amikor nyolc lövéssel kivégezték. Az 54 éves újságíró gyakran számolt be korrupciós esetekről és a drogkartellek harcairól. A gyilkos egy üzenetet is hátrahagyott a holtteste mellett: „azért mert hangoskodtál”. Márciusban már ez volt a harmadik hasonló eset.

Cecilio Pineda Birto szabadúszó riportert egy autómosó előtt gyilkolták meg, Ricardo Monluit pedig egy étteremnél lőtték le a múlt hónapban. A halálos esetek száma kis híján a négyet is elérte. Múlt hét szerdán egy veracruzi napilap a La Opinión vezető-szerkesztője Armando Arrieta Granados az otthona előtt négy lövést kapott, de csodával határos módon túlélte az esetet.

Mexikóban a drogkartellek és más bűnszervezetek eddig is szívesen utaztak az oknyomozókra, hogy elejét vegyék a leleplező írásoknak, de a szakma ilyen véres hónapot már rég látott.

Az El Pasotól délre fekvő 1,3 milliós Ciudad Juárez egyik legnagyobb helyi újságja az El Norte már nem bírta tovább: Miroslava Breach halála után úgy döntöttek, hogy nincs értelme folytatni. Az utolsó szám egy óriási Adiós! felirattal jelent meg. A tulajdonos Oscar A. Cantú Murguía búcsúként azt írta: a nyomtatott formában azért nem fognak megjelenni, mert a kiegyensúlyozott, kritikus újságírás már nincs biztonságban. De már a digitális láb felszámolását is fontolgatják. Ugyan a lépés 150 ember munkahelyét szüntetné be, de Murguía szerint inkább az állásukat veszítsék el, mint az életüket. Az olvasottsággal egyébként nem voltak problémák: egy átlagos napon 30 ezren, hétvégénként pedig 35 ezren olvasták a lapot.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists – CPJ) nevű amerikai szervezet szerint Mexikóban 1992 óta 38 újságírót öltek meg a munkája miatt, emellett 50 olyan eset van, amikor az indítékot nem sikerült tisztázni. A gyilkossági esetek túlnyomó többségében az elkövetőket nem sikerült elkapni.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink