Vendégmunkások tízezrei Szerbiában, Romániában

Hírek Moszkovits János

A szerbiai ételfutár üzbég, az öregeket Fülöp-szigetekiek látják el, az autópályákat törökök és a kínaiak építik, írja a novosti.rs riportját idézve a vajdasági Magyar Szó.

Kétkezi munkásokból és magas szakképzettségű munkavállalókból pillanatnyilag is hiány van déli szomszédunkban, főként az építőiparban és a vendéglátásban, a pékségekben, de a járvány idején népszerűvé vált ételkiszállításban is.

Az alacsony szerbiai bérek (a nettó átlagkereset 210 ezer forintnyi dinár) és a munkakörülmények miatt az utóbbi években rengeteg diplomás fiatal, mesterember és egyszerű fizikai munkás keresett és talált állást külföldön, helyükbe szegényebb országokból érkeznek munkavállalók.

A szerbiai foglalkoztatási hivatal tavaly mintegy 18 ezer munkavállalási engedélyt adott ki külföldieknek, 30 százalékkal többet, mint 2020-ban. De a novosti.rs azt írja, hogy sok külföldi feketén dolgozik Szerbiában.

Tavaly a legtöbb vendégmunkás Kínából, Törökországból, Oroszországból, Indiából és Ukrajnából érkezett Szerbiába. Az elmúlt öt évben folyamatosan bővült a legálisan foglalkoztatott külföldiek száma – míg 2015-ben csak 6362 munkavállalási engedélyt adtak ki, utána a számuk évente ezerrel növekedett, 2019-re pedig már négyezerrel, 13 809-re. A járvány első évében ez némileg csökkent, tavaly már lendületet vett, és nagy valószínűséggel az idén még több vendégmunkás érkezik.

Most Indiából, Nepálból, Bangladesből is toboroz munkaerőt az egyik szerbiai közvetítő, de Vietnamból és Nigériából is érkeznek dolgozók. A munkaerő-közvetítő ügynökségek azt állítják, hogy a Szerbiába indulók ellenőrzését még odahaza elvégzik, hiszen kritérium a büntetlen előélet. Szerbiában nyilvántartják a munkáltató által bérelt lakhelyüket, és a rendőrség ellenőrzi, hogy valóban ott tartózkodnak-e (mármint azok, akikről egyáltalán tudomása van a szerb rendőrségnek). Otthon legfeljebb 200 dollárt (63 ezer forintot) keresnek, így érthető, hogy örömmel jönnek Szerbiába, itt ugyanis rendszerint szálláshely is biztosított a számukra, nyilatkozta egy szakértő.

Míg Belgrádban az idei vendégmunkás-kvótát még nem határozták meg, a bukaresti kormány százezerben szabta meg az Európai Unión kívülről idén befogadható vendégmunkások keretszámát.

A bukaresti szaktárca szerint e 100 ezres kontingensből pótolják a munkaerőhiányt az építőiparban, a fuvarozásban, a vendéglátóiparban, a sütőiparban és más ágazatokban, ahol humánerőforrás-gondokkal küszködnek. (A múlt év novemberében az építőiparból csaknem 25 ezer, a vendéglő- és szállodaiparból több mint hétezer fő hiányzott, a fuvarozó cégeknek pedig 2400 gépjárművezetőre volt szükségük.)

Tavaly január és augusztus között csaknem 265 ezer betöltetlen állást tartottak számon keleti szomszédunkban, amelyek közül majdnem 51 ezer már hosszabb ideje szerepelt a nyilvántartásban. Tavaly eredetileg 25 ezres keretszámot szabtak meg, amit augusztusban megdupláztak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink