Vegyesen fogadták a kkv-k a kormány válságkezelő lépéseit

Hírek Figyelo.hu

Több száz fős kutatást készített a Via Credit a kis-középvállalkozások körében arról, hogy a koronavírus milyen hatással volt rájuk.

A felmérésről szóló közleményük szerint vegyes fogadtatásra talált a kormány válságkezelése. A megkérdezettek túlnyomó többsége (85 százalék) egyértelmű gazdasági visszaesést tapasztal valamilyen mértékben iparágán belül.

Az eddig bejelentett válságkezelő intézkedésekkel kapcsolatban a válaszadók egyharmada (33 százalék) egyértelműen elégedett. Részben elégedett 36 százalékuk, az okok között a következőket sorolták fel: számukra a támogatások nem elérhetőek vagy az ő tevékenységüket a támogatások nem fedik le.

Az elégedetlenek aránya 25 százalék, ők úgy gondolják, hogy a jelenlegi támogatások mértéke alacsony, a támogatási folyamat lassú, adminisztrációja bonyolult, illetve a bevételüket teljesen elvesztett vállalkozásokat nem segíti.

A vállalkozások több, mint fele (55 százalék) igénybe kívánja venni a munkahelyvédelmi bértámogatási programot, mert ezzel munkaerőt tudnak megtartani, ami mind a rövidtávú, mind a középtávú működéshez elengedhetetlen.

Nem népszerűek a hitelek, a fejlesztésektől is sokan elesnek

Meglepő eredmény, hogy a hitelfizetési moratóriumot a vállalkozások 60 százaléka nem tartja produktív megoldásnak, hiszen, az csak a rövidtávú likviditási problémákon tudja részben átsegíteni a vállalkozásokat.

Az elmúlt időszakban meghirdetett támogatott hitelkonstrukciók (pl. az NHP fix kamatozású hitelprogram) annak ellenére sem népszerűek a vállalkozásoknál (60 százaléka nem veszi igénybe), hogy az MNB április 20-án az egyik programot kibővítette (NHP Hajrá).

A K+F támogatással csupán 36 százalék nem tud élni a kényszerű bércsökkentés miatt, 61 százalék ugyanakkor igen.

A vállalatok ötöde számol bércsökkentéssel és elbocsátással

Többen elhúzódó (2-4 éves) válsággal számolnak, ahol a 2020 első félévben elmaradt beruházások, fejlesztések következtében az elkövetkezendő években várható erőteljes negatív hatás.

Papadimitropulosz Alex (Fotó: Földi D. Attila)

Papadimitropulosz Alex a Via Credit ügyvezetője szerint a mai helyzetben a vállalkozásoknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a rendkívül költséghatékony működésre és általában a hatékonyság növelésére.

A vállalkozásoknak folyamatosan monitorozniuk kell a költségek szintjét, összetételét, és rendszeresen meg kell vizsgálniuk, hogy milyen intézkedésekkel tudják a hatékonyságot növelni. A cégek nagyobb része (75 százalék) is ezt az utat követi, jellemző a létszám-optimalizálás, az állandó és változó költségek felülvizsgálata (ezen belül bérköltség és pl. külső szolgáltatások igénybevétele), valamint a termeléssel kapcsolatos költségek elemzése, optimalizálása.

Több esetben megjelent a bérek csökkentése, illetve az elbocsátások: mindkét esetben a cégek 22-22 százaléka válaszolt igennel.

Ugyanakkor a felmérésben részt vett vállalkozások több, mint fele, nagyságrendileg 60 százalék béremelést, illetve létszámbővítést tervez.

Beruházások, fejlesztések

„Az elmúlt hónapokban 6.350 pályázatra jelentkező céget regisztráltak összesen 378 milliárd forint igénnyel.” – mondta a Via Credit ügyvezetője.

Ezzel egybecseng a felmérés eredménye, amely szerint a vállalkozások 90 százaléka tervez a 2020-as év második felére beruházásokat. Itt, figyelembe véve a cégek méretét és lehetőségeit, nagy szórás figyelhető meg.

A válaszadók esetleges támogatást is beszámítva néhány milliótól akár fél milliárd forintos fejlesztésekben is gondolkodnak. A beruházások célja több esetben a hatékonyság növelése (pl. belső vállalatirányítási rendszer vagy web fejlesztése).

(Bortókép: Pictrider, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink