Végre megállt a visszaesés a hazai kiskereskedelemben

Hírek vg.hu
Közzétette a decemberi kiskereskedelmi adatokat a statisztikai hivatal. Nagyon hosszú idő után végre van minek örülni, hiszen úgy tűnik, megállt a visszaesés.

A múlt év decemberében a nyers adat szerint 1 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest a kiskereskedelem forgalmának volumene – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatközléséből.

Mindez lényegében stagnálást jelent és 2022 november óta a legbiztatóbb szám. Még mindig halovány, de mégiscsak örömhírnek számít a jócskán megtépázott magyar kiskereskedelemben. Pláne, ha összevetjük a közelmúlt statisztikáival.

Novemberben ugyanis ugyanez egyaránt 5,4 százalékos mínuszt hozott éves bázison. Reménysugarat jelentett azonban, hogy októberhez képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt. Októberben még 6,5 százalékos volt az éves visszaesés, ami pedig különösen aggasztónak számított, hogy a havi idősoros összehasonlítás is lejtmenetet mutatott: októberben szeptemberhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött az értékesítés.

Ehhez képest tehát a 0,2 százalékos decemberi éves mínusz úgy is értelmezhető, hogy végre megállt a visszaesés a hazai kiskereskedelemben.

Annál is inkább, merthogy a havi adat kifejezetten optimizmusra ad okot: novemberről decemberre 1,4 százalékos plusz állt be. Vagyis egymás után már második hónapja történt észrevehető növekedés havi lapon. Ráadásul az 1,4 százalékos növekmény kiugró, hiszen 2022 márciusa óta ez a leglátványosabb havi index.

Milyen éve volt 2023-ban a magyar kiskereskedelemnek?

Azzal, hogy a KSH nyilvánosságra hozta a decemberi adatot, immáron a teljes előző évi kiskereskedelmi adat a rendelkezésünkre áll. Kiderült, hogy 2023-ban az előző évhez képest naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,9 százalékos bukást produkált.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,5 százalékkal zuhant az értékesítés volumene. Hogy ez mekkora seb, azt jót mutatja, hogy 2022-ben 2022-ben összességében (üzemanyag-forgalom nélkül) 2 százalékos volumennövekedés mutatkozott a hazai kiskereskedelemben. Üzemanyag-forgalommal együtt ennél sokkal több.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink