Végre, a Nokia jön a modern butatelefonjaival

Hírek
Nokia márkanévvel mobiltelefonok hada érkezik, az egykori rajongók nagyon nagy örömére. Bő fél év alatt a Nokia 3, a Nokia 5 és a Nokia 6 androidos érintős telefon ugyan, de végre érkezik a legendás Nokia 3310 új verziója, valamint a Nokia 150 mellé a Nokia 105 és a Nokia 130 is – olcsó, de friss készülék a nyomógombok híveinek.

Megőrülök, hogy egy bejövő hívást nem tudok felvenni, egy számot nem lehet tárcsázni, ha két csepp eső vagy hó leesik (na jó, ez utóbbi télen). Sok mindenre jó az okostelefon, csak a telefonálásra nem az igazi – nekem sem; pedig még nem múltam el 50 vagy 60 éves. De a nagynéném kitépné a haját, ha érintőképernyőn kellene billentyűznie, hisz SMS-t sem tud írni a gombos készülékén, olvasni is csak nehezen. Neki ezután ideális lesz az új Nokia széria…

A Nokiának, pontosabban a márkanevet tulajdonló finn (de persze kínai céggel gyártató) csapatnak igen szép kínálatot sikerült végre létrehozni. Sőt ez a választék most két vadiúj hagyományos készülékkel bővült. Pár hónap alatt befutott a Nokia 3, a Nokia 5 és a Nokia 6 – ezek az Androidos érintős verziók, de megérkezett már a Nokia 3310 (2017es kaidás), és a Nokia 150 butatelefon is, fillérekért. Most pedig a Nokia 105 és a Nokia 130 mutatkozott be.

A Nokia 105 és a 130 a dizájnja más, viszont a két hardver között sok a közös vonás. Mindkettő pici, csak 1,8 colos képernyőt kapott, ami szerény, 160-szor 120-as felbontású. A gombsoraik matt felületűek, ami kényelmesebb gépelést tesz lehetővé. Burkolatuk polikarbonát, méghozzá vastagítva, hogy az átlagosnál jobban bírják a fizikai behatásokat. Mindkét újdonságnál a lekerekített vonalak dominálnak, a Nokia 105 már kicsit az új Nokia 3310-re emlékeztető formavilággal rendelkezik, csak még fapadosabb. Az új telefonok elérhetők szürke és fekete színben, de a Nokia 105 ezek mellett még kékben, a Nokia 130 pedig pirosban is megvehető lesz pár ezresért.

Vicces, hogy a két telefonon ott lesz a legendás kígyós játék modernizált változata, a Snake Xenzia. Érdekes, hogy Bluetooth is csak a Nokia 130 esetében lesz. A Nokia 105 15 dolláros ajánlott fogyasztói áron érkezik, a Nokia 130 pedig 22 dollárba kerül majd.

Egy másik hír szerint a HMD Global, a Nokia telefonok márkatulajdonosa és a ZEISS együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja új képalkotási szabványok kialakítása az okostelefon-iparban. A két vállalat közös célja, hogy az egész ökoszisztémára kiterjedő minőségi változást érjenek el a képalkotás területén a szoftverektől és szolgáltatásoktól kezdve a kijelző minőségén át az optika kialakításáig. A partnerség jegyében a ZEISS és a HMD Global közösen fejleszt majd  szabványteremtő képalkotási megoldásokat és az együttműködés újra összhangba hozza a ZEISS márkát és a Nokia okostelefonok világát.

Egyébként a ZEISS márka és a Nokia telefonok kapcsolatának kezdete több mint egy évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza. A ZEISS és a Nokia telefonok eddigi együttműködésének eredménye számos kimagasló technológiai újítás, mint például a világ első több megapixeles kamerával rendelkező mobiltelefonja, és más szabványteremtő készülék a Nokia Nseries telefonoktól a Nokia PureView technológiáig.

Arto Nummela, a HMD Global vezérigazgatója elmondta: ,,A ZEISS-szel való együttműködés fontos része azon elkötelezettségünknek, hogy mindig a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk ügyfeleinknek. A rajongók többet várnak egy jó okostelefon-kameránál, ők teljes képalkotó élményt szeretnének, amely nem csupán megteremt egy szabványt, hanem újra is definiálja azt.  Ügyfeleink ezt várják tőlünk, éppen ezért a ZEISS-szel  eleget is teszünk ezeknek a kívánalmaknak a mindenki számára elérhető közös képalkotó megoldások kifejlesztésével.”

Dr. Matthias Metz, a ZEISS Csoport igazgatótanácsának tagja úgy fogalmazott: ,,A HMD Global és a ZEISS együttműködése során újra nagy hangsúlyt fektet majd a felhasználók innováción és kiválóságon alapuló holisztikus képalkotási tapasztalataira. Ez a partnerség szilárd alapokon nyugszik, így együtt várjuk az izgalmas utazást a  kifinomult okostelefonos képalkotás jövője felé.”

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink