Véget ért az aratás

Hírek
Befejeződött az aratás, őszi búzából összesen mintegy 5 millió tonna termett, 5,2 tonnás hektáronkénti átlagtermés mellett az idén, de nagy a szórás a területi megoszlás szerint és minőségben egyaránt. Erről Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára beszélt az Aratási Koordinációs Bizottság ülése után.

 A legnagyobb, 6 tonna feletti Tolna és Baranya megyében voltak, a legkisebb, 4 tonna körüliek Tolnában és Bács-Kiskunban. Egyes dunántúli részeken 50 százaléknál is nagyobb a malmi minőség, az Alföld viszont inkább a takarmánybúzát hozta. Export árualap 2,3 millió tonna lesz a búzából az államtitkár szerint.

Levágták az őszi árpát is, összesen 1,18 millió tonnát, 5 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. A többi kalászosból is alig maradt már a földön. Becslések szerint mintegy 7,9 millió tonna termény kerülhet a magtárakba, a múlt évi mintegy 8,5 millió tonnával szemben. Az idei összes termés a tavalyi rekord értékektől 7 százalékkal elmarad, de az elmúlt öt év átlagát még így túlszárnyalja összességében 4,8 százalékkal.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink