Véget ért a trappista árcsökkenése, ismét emelkedik a tej ára

Hírek
Kis ütemben, de újra emelkedett novemberben a felvásárolt nyerstej belföldi ára, de az exportált tejért még mindig többet kaphatnak a termelők. A boltokban a vajén kívül nem volt nagymértékű árváltozás, drágulásra és árcsökkenésre is van példa.

Javult novemberben a Magyarországon lefejt nyerstej beltartalma, az egy kilogrammra vetített országos termelői átlagár pedig 159,56 forint volt – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Ez 1,8 százalékos áremelkedést jelent az októberihez képest, de 25 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától, a 2023. januári rekordárnál pedig 29 százalékkal alacsonyabb. Az Európai Unió átlagában novemberben 20 százalékos volt a nyerstej felvásárlási árának az éves alapon mért csökkenése. Az októberihez képest 2 százalékkal csökkent ugyanakkor a Magyarországon felvásárolt nyerstej mennyisége, míg a 2022. novemberinél 2 százalékkal volt több.

A Tej Terméktanács ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy

a felvásárlás idén először nőtt előző évhez képest, míg a kivitel továbbra is az egy évvel korábbi mennyiségek felett alakul.

Ezzel az első tizenegy hónapban a felvásárolt tej mennyisége 3 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, a kivitel pedig 10 százalékkal nőtt. A nyerstej exportára kilogrammonként 177,76 forint volt idén novemberben, ami 2 százalékkal magasabb az előző havinál, de a 2022 novemberi árnál 20 százalékkal alacsonyabb, miközben a belföldi árat 11 százalékkal haladta meg.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Ezek is érdekelhetnek

További híreink