Véget érhetett a recesszió, de az idei év már szinte biztosan elúszott

Hírek vg.hu
Egy év után véget érhetett a technikai recesszió Magyarországon, miután a harmadik negyedévben több nemzetgazdasági ág mutatta az élénkülés jeleit. Hiába azonban a felpattanás, a Világgazdaság által megkérdezett elemzők közül senki sem számít idén növekedésre.

A második negyedév csalódást keltő GDP-adata után végre eljöhetett a fordulat a magyar gazdaságban. A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli adatközlését megelőzően a Világgazdaság által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a július és szeptember közötti három hónapban éves bázison stagnálhatott a kibocsátás, ugyanakkor negyedéves alapon 1,3 százalékkal nőhetett,

ezzel tehát egy év után véget érhetett a technikai recesszió, amelybe 2022 közepén, az energiaválsággal egy időben csúszott a magyar gazdaság.

Hasonló negyedéves bővülésre utoljára 2022 első három hónapjában került sor, azóta nagyot fordult a világ, a felrobbanó energiaárak, majd a begyűrűző infláció mellett a jegybank keresletszűkítő lépései is megtették a hatásukat: tavaly a harmadik és negyedik negyedévben is negyedéves alapon 0,9 százalékkal csökkent a GDP. A második negyedévben már mindenki a felpattanást és a recesszió végét várta, ehhez képest meglepetést okozott, hogy 0,3 százalékkal tovább csökkent a kibocsátás.

Az elmúlt hónapokban megismert havi gazdaságmutatók alapján várhatóan nem csak a felszínt karcolva lesz pozitív a növekedés. Negyedéves alapon erős, 1,1 százalékos bővülésre számítok, ezzel véget érhetett a négy negyedév óta tartó technikai recesszió

– mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, hozzátéve: a termelési oldalon az ipari teljesítmény egyértelműen javult a második negyedévhez képest, és az augusztusi masszív építőipari növekedés akár pozitív GDP-hozzájáruláshoz is vezethetett a szektor részéről a harmadik negyedévben.

„Mindemellett az erős turisztikai szezon (bár erről azért egymásnak eléggé ellentmondó adatok állnak rendelkezésre) fellendíthette a szolgáltatási ágazatot. Végül, de nem utolsósorban a mezőgazdaság is segítheti a kilábalást, köszönhetően az idei kedvező időjárási körülményeknek. Sőt, talán pont a mezőgazdaság részéről számíthatunk a legnagyobb pozitív hozzájárulásra” – fejtette ki a közgazdász.

Teljes cikk a VG.hu oldalon olvasható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink