Vége lehet az áfamentes szendóknak és műkávéknak!

Hírek
Rengeteget érő tárgyi eszközök, jövedéki termékek, üzemanyagok, százmilliós áfa-visszaigénylések – ez jut eszünkbe, ha az áfacsalásokra gondolunk. De hogy egy automatából megvásárolható, száraz zsömlébe tett vékony sajtszelet, egy műanyag ízű rossz kávé vagy egy szelet csoki után sem szeretnek egyesek adót fizetni, az már tényleg elgondolkodtató. Nem csoda, ha az adóhatóság is felvonta a szemöldökét és nekilát bekötni az ital- és ételautomatákat egy online pénztárgépekhez hasonló rendszerbe.

Nem gondolná az ember, hogy a 150 forintos, gyanús állagú, hajszálvékony sonkával, száradt szélű sajttal ellátott és rossz ízű margarinnal megkent szendóval is áfacsalások sorát követik el. Vagy ott van a szinte ihatatlan 80-100 forintos, kávénak csúfolt lötty, amit az automata kiad, esetleg a lejárathoz közeli csoki és chips. Azért jól jön valahol, ha nincs más a közelben. De tényleg érdemes 20 forintos tételekért az áfacsalás vádját kockáztatni?

Úgy tűnik igen. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium most azt tervezi, hogy kiterjeszti az online pénztárgép rendszert (pontosabban egy ahhoz hasonló metódust) az étel- és italautomatákra is. Ugynanakkor a kormány 120 ezer forint támogatást ad az ételautomatásoknak – derül ki egy friss közelményből.

Tegnap óta ugyanis véleményezhető az étel- és italautomaták felügyeleti egységének támogatásáról szóló NGM rendelettervezet. Az élelmiszer-automásoknak a kormány – a jogszabálytervezet szerint – 120 ezer forintot biztosít az ún. automata felügyeleti egység beszerzéséhez.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai szerint ugyanis e gépek jelentős része az adók megfizetése nélkül üzemel, ezért szükséges az automata felügyeleti egység, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni az étel- és italautomaták forgalmát, mint a pénztárgépekét.

A szektor fehérítésének utolsó állomása az automaták felügyeleti egységgel történő ellátása, amely egy hatóságilag vizsgált és engedélyezett műszaki berendezés. Ezzel a lépéssel – a trükközések elkerülése és kizárása érdekében – a kormány megvédi a szektor tisztességes vállalkozóit a bevételeltitkolást üzletvitelszerűen alkalmazó adócsalóktól – derül ki a közlésből.

Már az első lépésben bevezetett regisztráció is fehérítette a szektort. Ennek köszönhetően a nem legálisan működő étel- és italautomaták majd 20 százalékát (kb. 5 ezret) még 2015-ben leszerelték az üzemeltetők.

Borítókép: illusztráció, MTI/EPA/Everett Kennedy Brown

Ezek is érdekelhetnek

További híreink