Védtelen ötletek

Hírek
Tavaly Magyarországon hatályos szabadalmak száma 8,8 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban. De azért még lenne hová fejlődni. 

Ugyan mi probléma lehet abból, ha egy KKV egy nagy nemzetközi konferencián is értekezik a friss fejlesztéseiről? Bizonyára semmi – gondolták az egyik nevük elhallgatását kérő budapesti székhelyű vállalkozásnál. Bő egy év telt el mire szembesültek a tévedésükkel. Amikor a rendezvény után szabadalmaztatni akarták az eredményeiket az újdonság-vizsgálatnál fennakadtak a rostán. Kiderült, hogy a tudományos területen elég ha egy rendezvény-füzet egyetlen mondatában szerepel a felfedezés leírása és a védetése máris lehetetlenné válhat.

A saját fejlesztések jogi védelme sajnos egy olyan banánhéj, amin a legtöbb kis cég könnyen elcsúszik. A legtöbb esetben a gondok gyökere, hogy a vezetés már az első lépéssel, a levédetéssel se foglalkozik. Ma már fel lehet kérni szakértőket is hogy vizsgálják meg, van-e a cégnél értékes oltalomra érdemes technológia. A KKV-k vezetői azonban szívesebben hagyatkoznak saját megérzéseikre, amik többnyire azt súgják, hogy az ilyesmivel fölösleges foglalkozni. Nem csak magyar problémáról van szó. Egy felmérésből kiderült, hogy az európai KKV-knak pusztán a 9 százaléka rendelkezik szabadalommal, védjeggyel vagy formatervezésiminta-oltalommal (a nagy vállalatok körében ez a mutató 40 százalékon áll). 

Pedig ideális helyzetben a szabadalmaztatásra már azelőtt készülni kéne, hogy a cégnél akár egyetlen forradalmi ötlet is születne. Ugyanis az alkalmazottak találmányainál a kizárólagos hasznosítási jogok csak akkor illetik meg a céget, ha a felfedezések kidolgozása közvetlenül fakadt azokból a feladatokból, amik szerepeltek a dolgozók munkaköri leírásában. Úgyhogy ha egy fémmegmunkáló üzemben az egyik munkavezető kitalál egy új a korábbiaknál hatékonyabb technológiai eljárást, anélkül hogy erre lett volna megbízása, a cégvezetés máris törheti a fejét az egyezkedésen. Épp ezért érdemes a hasonló esetekre előre felkészülni –akár már a munkaszerződések szövegezésénél-, különösen ha egy kutató cégről van szó. 

De ha rendben lefolyt a védetés akkor se lehet nyugodtan hátra dőlni. Ezután még mindig számolni kell az üzleti kémkedéssel. Ennek a szónak a hallatán persze sokak előtt a látványos krimi filmek kellékei derengenek fel: a munkahelyiségekben elhelyezett poloskák, lehallgatott telefonok, feltört online adatbázisok. A téma szakértői így például Hedieh Nasheri szerint erre valóban vannak példák, de a valóság a legtöbbször sokkal unalmasabb. A féltve őrzött információkat alkalmazottak vagy a beszállítók szokták meglovasítani, néha úgy hogy ezzel még csak nem is sértik meg a cég szabályzatát. Itt pedig rá is kanyarodunk a találmányokat körbebástyázó jogi védelem Achilles-sarkára: a magyar törvények csak azokra a know-how elemekre nézve adnak jogi védelmet, amelyek biztosítására a vállalkozás az elvárható körültekintéssel járt el. Ahol nem írattak alá titoktartási nyilatkozatot az alkalmazottakkal, ott utólag már hiába próbálják számon kérni a fecsegő dolgozókat. 

Aki épp mérlegeli a szabadalmi eljárás beindítását annak érdemes szem előtt tartania: Európában azok a kis- és középvállalkozások, akiknek van levédetett találmányuk, 32 százalékkal nagyobb egy főre eső bevételt generálnak, mint a többi cég. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink