Védhető-e az ünnep?

Hírek
Nem mindennapi felhívással állt elő nemrégiben a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK). A civil szervezet közösségi oldalán életre hívott akciójával ünnepeink megvédésre invitálja azokat, akik nem tartják helyénvalónak az egyes ünnepekhez kapcsolódó szezonális termékek és díszítések túl korai megjelenését az üzletekben, köztereken. De vajon védhető-e az ünnep? A FICSAK alapítóját, Király Nórát kérdeztük.

– Honnan pattant ki az Ünnep-védők ötlete?

– Több fiatal családos, elsősorban anyukák kerestek meg bennünket azzal, hogy rendkívül disszonánsnak tartják a kereskedelemben egyre inkább elharapódzó gyakorlatot, melyet mindannyian megtapasztalhatunk jártunkban-keltünkben. Szeptember végétől, október elejétől, még ragyogó napsütésben, pólóban, rövidnagrában vásárolva azt tapasztaljuk, hogy nagy halmokban állnak a csokimikulások, szaloncukrok, karácsonyi díszek – összekeveredve a halottak napi művirágokkal és Halloween tökökkel. A kisgyerekes családok naponta szembesülnek a gyerekek csodálkozásával, miért kell még hónapokat várni a Mikulásra, mikor már rég ott vannak a csokik a boltokban? Ezekre a logikus kérdésekre bizony nem könnyű értelmes feleletet adni. Ugyanakkor korántsem csak a gyerekesek nehezményezik a jelenséget, mi felnőttek sem értjük, mi szükség arra, hogy mire eljön Szenteste, torkig legyünk a karácsony – egyébként kedves – kellékeivel, hangulatával?

Király Nóra, a FICSAK alapítója, kép:Lokál

– De vajon egy alapvetően racionális világban meg lehet védeni egy idillt?

– Bennem nem így merül fel kérdés, sokkal inkább úgy, hogy vajon hagyhatjuk-e, hogy az ünnepeinket megrövidítsék, a készülődésünk örömét elkoptassák? Nem kötelességünk-e szavunkat hallatni egy olyan gyakorlat kapcsán, amit magában bosszankodva minden jóérzésű, jóízlésű ember elszenved? Arctalan fogyasztók vagyunk-e vagy emberek, akiknek lelkük van? Mozgalmak védik a természetet, az épített örökséget, miért ne védhetnénk meg emberségünk egyik legszebb megnyilvánulását, az ünnepet…

– Fontosak még egyáltalán annyira az ünnepek, hogy akárcsak egy lájkot nyomjanak miatta az emberek?

– A mi friss tapasztalataink és a kezdeményezésünkkel kapcsolatos nagy érdeklődés azt mutatják, hogy igen. Az ünnepeinkről gondolkodva a felszíni, hangulati kérdések szétszálazása után egyébként nagyon hamar olyan alapvető identitásproblémához jutunk, amelyek nem kevesebbről, mint közösségeink állapotáról adnak képet. Ha az ünnep nemcsak alkalom a fogyasztásra, hanem van mélysége, igazi lelkisége, akkor fontos szót emelni a jelenségek kapcsán, amelyek veszélyeztetik azok méltóságát. Az ünnepnek rendje, ideje van. Gondoljuk csak el, mi lenne, ha a karácsonyi szabadnapot tavasszal is kivehetnénk, nem csak a maga előírt idejében? Vagy képzeljük el, hogy a Diótörő tradicionális operaházi szépsége miképp mutatna nyáron! Ha mindig karácsony van, sosincs karácsony, legfeljebb annak valamiféle torzója. Ideje van Jézus születésének, halálának és feltámadásának, de ugyanez érvényes a többi ünnepünkre is, legyen az vallási vagy nemzeti alkalom. Jó volna lassítani kicsit, időt hagyni mindegyikre és nem engedni, hogy lassacskán egyetlen homogén masszává keveredjenek össze, amelyben feloldódik lényegük.

– Milyen eszközökkel gondolnák jobbítani a jelenlegi helyzetet?

– Két – méltányos és visszafogott – konkrét javaslatot fogalmaztunk meg. Először is arra kérjük a kereskedelmi egységeket, hogy várják meg legalább a Halottak napja elmúltát és a november 4-i nemzeti gyásznapot a Mikulás- és karácsonyi árudömpinggel és díszítésekkel. A másik javaslatunk arra irányul, hogy figyeljenek picit oda a gyerekeknek szánt ünnepi árucikkek boltokon belüli elhelyezésére, magasabb polcokon, lehetőleg ne az üzletbe belépve, kikerülhetetlenül helyezzék el azokat. A nagy áruláncok megkeresése mellett egyébként az ügyben állásfoglalást kérünk a fogyasztóvédelem illetékeseitől is.

– A vasárnapi boltzár ötletéhez hasonlóan nem verné ki a biztosítékot egy efféle, ünnepekkel kapcsolatos szabályozás?

A javaslatunk nem árt senkinek, nem igényel pénzt, lemondást csak egy csepp odafigyelést és önmérsékletet. A kereskedőknek és a vásárlóknak így is majd’ két hónap állna rendelkezésükre, hogy kiárusítsák szezonális termékeiket vagy beszerezzék az ünnepi kelléket. Sőt, egy efféle gyakorlattal nyernének a beszállítók is, akik számára kiszámíthatóságot teremtene, hogy mikorra készüljenek el azzal a termékpalettával, ami az ünnepekhez köthető. Az, hogy a dekoráció vagy a Jingle bells cd mikor kerül elő a boltokban, szintén nem okozhat nagy problémát.

– Ön is fiatal családos, öt gyermek édesanyja. Hogyan készülnek a karácsonyra?

– Az említett jelenségek miatt is inkább interneten bonyolítom majd az ünnepi bevásárlást, vagy késő este, gyerekek nélkül megyek boltba, bár ezt sokszor nem egyszerű megszervezni. A közös készülődés egyébként leginkább a konyhaasztal mellett zajlik, sütünk-főzünk, apró ajándéktárgyakat készítünk a gyerekekkel. A Fiatal Családosok Klubjával is készülünk karácsonyra, egy nagyszabású jótékonysági vásárt szervezünk, amely idén második alkalommal kerül megrendezésre – ezúttal a Millenárison, koraszülött osztályokat támogatva. A Családszervezetek Adventi Vására december 3-án hatalmas összefogás eredményeképp valósul meg, több mint ötven civil szervezet, cég, közéleti szereplő készül saját készítésű karácsonyi ajándékokkal azért, hogy minél nagyobb összeggel támogathassuk a koraszülött kisbabákat és családjaikat.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink