Védelmi kiadásokra több jut a jövő évi büdzséből

Hírek Figyelő
A kormányinfón mutatta be a jövő évi költségvetést a pénzügyminiszter. Varga Mihály leszögezte: a jövő évi büdzsé egy védelmi költségvetés, így a védelmi kiadásokra több forrás jut. A családi adókedvezmények és a rezsivédelmi alap azonban a jövő évben is megmarad majd, ahogyan a nyugdíjak értékét is megőrzi a kormány.

Bemutatta a jövő évi költségvetést a kormányinfón a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte: háborús körülmények között tervezték meg a 2024-s büdzsét. Ez alapvetően egy védelmi költségvetés, több forrás jut a védelmi kiadásokra, de megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsivédelmi alap forrási is. A kormány emellett megőrzi a nyugdíjak értékét és a 13. havi nyugdíj is megmarad 2024-ben.

– A háborús helyzet elhúzódhat, a háború rövid időn belül nem fejeződik be, 2024-ben is tartani fog. A honvédelmi alap biztosítja a honvédelmi fejlesztéseket, az alap jövőre 1300 milliárd forint fölött lesz. Ez meghaladja a bruttó nemzeti össztermék 2 százalékát – hívta fel a figyelmet a tárcavezető a Világgazdaság tudósítása szerint.

Varga Mihály elmondta azt is, hogy a 2013-tól fenntartott rezsivédelmi intézkedések jövőre is megmaradnak, így a rezsivédelmi alap is. Ennek fedezete az extraprofitadókból származik. Van lehetőség ennek csökkentésére, ezeknek a plusz terheknek a kivezetését megkezdik a jövő évi büdzsében. Varga Mihály szerint az uniós forrásokat betervezték a költségvetésbe, azzal számolnak, hogy már az idén is érkeznek pénzek Brüsszelből.

Folytatódnia kell a GDP bővülésének, az idén 1,5 százalék lehet, jövőre azonban 4 százalékos növekedés várható. Ugyanez 2022-ben 4,6 százalék volt. Folytatják a költségvetés konszolidációját is, 2024-ben 3 százalék alatt lehet az államháztartás hiánya és 66,7 százalékra esik vissza az államadósság. Az infláció éves szinten 6 százalék lehet jövőre. A büdzsét egy 250 milliárdos központi tartalékkal tervezik meg. Megmarad Európa egyik legkedvezőbb jövedelemadója is és 3,5-szer több jut a családok támogatására, mint 2010-ben.

Varga Mihály újságírói kérdésre elmondta: a magyar euró bevezetése egyelőre nincs napirenden, kijelölt céldátum sincs a kormány fejében. – A lényeg, hogy a magyar gazdaság legyen olyan állapotban, hogy teljesüljenek a jóléti feltételek – mutatott rá a tárcavezető. A pénzügyminiszter jövő hét kedden benyújtja a költségvetés tervezetét a parlamentnek.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnap napvilágot látott brüsszeli javaslatokra reagálva közölte: a magyar kormány kitart a rezsicsökkentés mellett, ennek előnyeit a magyar családok a jövőben is élvezni fogják. Brüsszel nem tudja kikényszeríteni a rezsicsökkentés felszámolását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mészáros János)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink