Varsó meghátrál a jogállamisági vitában

Hírek Figyelo.hu
Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke ígéretet tett arra, hogy az év végéig felszámolja a bírák fegyelmi kamaráját.

Mateusz Morawiecki Lengyelország miniszterelnöke ígéretet tett arra, hogy az év végéig felszámolja a bírák fegyelmi kamaráját, amelyet az Európai Bíróság jogellenesnek talált, és amely a bíróság álláspontja szerint jelentősen csorbítja a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét – olvasható a VG cikkében.

Noha az Európai Tanács múlt hét végi ülésén az állam- és kormányfők úgy határoztak, hogy a jogállamisági feltételességi mechanizmust – amely lehetővé teszi Brüsszel számára, hogy megvonja az uniós költségvetés és a helyreállítási alap forrásait azoktól az országoktól, amelyekről úgy ítélik, hogy megszegik a blokk normáit – nem szabad beindítani, amíg a bíróság nem döntött annak jogszerűségéről, ennek ellenére a lengyel miniszterelnök, részben belpolitikai pozíciójának megerősítése érdekében háborús retorikára váltott az unióval szemben. Azzal vádolja az EU-t, hogy „a fejükhöz szorított pisztollyal” támaszt követeléseket Varsóval szemben, és felszólította Brüsszelt, hogy vonja vissza a jogi és pénzügyi szankciókkal való fenyegetést, ha meg akarja oldani a jogállamisági vitákat – derült ki a Financial Timesnak adott interjújából.

A Bizottság azt követően fenyegette meg szankciókkal Lengyelországot, hogy

az ország legfelsőbb bírósága a hónap elején úgy döntött, hogy az uniós jog kulcsfontosságú elemei összeegyeztethetetlenek Lengyelország alkotmányával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a múlt héten kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben kijelentette, hogy az Európai Bizottság nem engedheti meg, hogy a közös európai értékeket veszélybe sodorják, ezért minden lehetőséget, köztük jogi és pénzügyi eszközöket is igénybe fog venni a lengyel alkotmánybíróság uniós jog elsőbbségét megkérdőjelező döntése ellen. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a lengyel kormánynak magyarázatot kell adnia arra, hogy a lengyel alkotmánybírósági döntés alapján hogyan kívánja megvédeni az európai pénzeket, utalva arra, hogy veszélyben érzi az uniós helyreállítási alapból Lengyelországnak járó 24 milliárd eurós támogatás és 12 milliárd eurós kölcsön felhasználásának jogi biztosítékait, ami miatt az Európai Bizottság visszatarthatja az összeg kiutalását.

Mateusz Morawiecki erre válaszul figyelmeztetett, hogy

ha az Európai Bizottság „harmadik világháborút indít” azzal, hogy visszatartja a Varsónak ígért pénzt, ő „minden rendelkezésükre álló fegyverrel megvédi az ország jogait”.

A patthelyzet már eddig is késleltette Lengyelország 36 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagjának brüsszeli jóváhagyását, azonban egyes tagállamok és a bizottság több tagja is további szankciók bevezetését követelték, ami több tízmilliárd eurónyi, Varsónak évente kifizetett, a kohéziós alapokból származó uniós forrást veszélyeztethet. Morawiecki szerint a pénzügyi szankciókra irányuló bármilyen lépést határozott megtorlással fogadnának, bár az erős kijelentéseken kívül nem részletezte, hogy milyen válaszlépésekre gondol.

Mateusz Morawiecki
Fotó: JOHN THYS / AFP

A kérdésre, hogy Lengyelország esetleg megvétózhatja-e olyan kritikus jogszabályok elfogadását, mint például az EU mérföldkőnek számító éghajlatvédelmi csomagja, megismételte, hogy amennyiben kirobbantják „a harmadik világháborút” Lengyelország minden rendelkezésre álló fegyverrel meg fogja védeni a jogait.

Nem fogjuk megadni magunkat, nem fogjuk feladni szuverenitásunkat e nyomás miatt

– mondta, hozzátéve, hogy Lengyelország már most is a piacokról vesz fel hitelt a járvány utáni beruházási terveinek finanszírozására. A lengyel kormánykoalíció több képviselője és minisztere is felvetette, hogy az ország fontolóra veheti az EU-ból való kilépést, ha nem látja a tagságból származó előnyöket. Morawiecki azonban eloszlatta azokat a félelmeket, hogy a vita eredményeképpen Lengyelország elhagyná a tömböt. A lengyelek 88 százaléka az EU-ban akar maradni, jó részük pedig a kormánypárt támogatója. „Tökéletesen meg vagyunk győződve arról, hogy Lengyelországnak maradnia kell. A Polexit veszélye egyáltalán nem fenyeget. Meg fogjuk védeni Lengyelországot, mint az Európai Unió részét” – nyilatkozta az interjúban.

Orbán Viktor: kiállunk a lengyelek mellett

(Borítókép: Mateusz Morawiecki Fotó: JOHN THYS / AFP)

További híreink