Várpalotára költözik az aknavetőgyár

Hírek Figyelo.hu
Két évet vehet igénybe a Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyár Magyarországra költöztetése. Az üzem új helye Várpalota, ahol eleve zajlik egy robbanóanyaggyár és egy nagy kaliberű lőszereket előállító üzem fejlesztése.

A kormány elképzelése szerint 2024-ig telepítik át Magyarországra a Hirtenberger Defence Systems ausztriai gyárát – írja a VG.

A helyszín a korábbi terveknek megfelelően a Veszprém megyei Várpalota.

Az állam hosszú tárgyalássorozatot követően – több külföldi szereplő is érdeklődött a társaság iránt –, még 2019 októberében írta alá a megvásárlásról szóló szerződést a brit–osztrák hadiipari cégről. Azóta a magyar tulajdonban lévő HDT Védelmi Ipari Kft. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Maróth Gáspár, a haderő- és hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos a Magyar Nemzetnek korábban arról beszélt, hogy a vételár az osztrák fél kérésére üzleti titok, a tranzakciót pedig banki hitelkonstrukcióból fedezik, így a költségvetésnek nem jelent extra kiadást. Erről megjegyezte, hogy a jelenlegi mutatói alapján a társaság üzemszerű működés mellett a hitelt biztonsággal vissza tudja fizetni.

A cikk kiemeli, Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője a nyár közepén az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt azzal indokolta a hazatelepítés hosszabb, kétéves folyamatát, hogy azt csak óvatosan lehet lebonyolítani, mivel nem szeretnék elveszíteni az üzemben összpontosuló „know-how-t, az emberek fejében lévő tudást”.

A cég irányításában személyi változások nem várhatók, magyar mérnököket viszont fognak alkalmazni.

A tranzakciót a miniszter úgy kommentálta, hogy a magyar állam tudást, terméket, illetve piaci pozíciót vett. A Hirtenberger Defence Sytem 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével és gyártásával, az általa alkalmazott technológia élen jár a nemzetközi piacon.

Várpalotán képzelik el egyebek mellett az aknavetőgyár gránátgyártását is. Mivel ez a lőszer-, valamint a robbanóanyag-gyártás kategóriájába tartozik, az áttelepítés során szigorú biztonsági feltételeknek kell teljesülniük.

Ahogy arról a lap korábban beszámolt, a Veszprém megyei településen robbanóanyaggyár és nagy kaliberű lőszert előállító üzem létesül, az erről szóló terveket a kabinet már jóváhagyta. A kivitelezés a jelenlegi menetrend szerint az ősszel, legkésőbb 2022 tavaszán kezdődhet meg. Vagyis a Hirtenberger-portfólió jól illeszkedik az itteni projektbe, de a várpalotai helyszín mellett más érvek is szólnak. A térségben nagy hagyománya van a lőporgyártásnak, a veszprémi egyetemen ehhez kapcsolódó képzések folynak, továbbá a terület, egy egybefüggő, több mint ötven kilométeres lőtérrel, alkalmas a lőszerek kipróbálására.

Az aknagyártásnak lesz konkrét „exportlába” is, tehát ebben az esetben az állam az értékesítésben is érdekelt. Erről az ITM minisztere azt mondta, hogy megszerveznek egy nem túlzottan kiterjedt organizációt, figyelemmel kísérik majd a vonatkozó piaci folyamatokat.

Ehhez van egy nagyon komoly partnerünk, a magyar hadsereg, valamint a Honvédelmi Minisztérium, amelyeknek naprakész tudásuk van a piac jelenlegi állapotáról

– húzta alá.

A Hirtenberger Defence Sytem kapacitásai évekre előre lekötöttek, termékeinek hosszú távú kifutása van a nemzetközi piacokon, az üzemeltetése ennek köszönhetően rentábilis.

Vidéken lesz a magyar hadiipar bázisa

(Borítókép: Hirtenberger Defence Sytem)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink