Városháza-gate: nyomozás és vizsgálóbizottság

Hírek Pindroch Tamás
Ahhoz képest, hogy Karácsony Gergely szerint nincs Városháza-ügy, a rendőrség elrendelte a nyomozásokat a botrány miatt. A Fővárosi Önkormányzatnál vizsgálóbizottságot hoznak létre. Bár ez utóbbi csupán egy politikai testület lesz, és munkája a baloldali többség miatt feltehetően nem lesz eredményes.

Vizsgálóbizottság felállítását tervezi a fővárosi önkormányzat a Városháza eladásáról szóló hírek miatt – közölte Gy. Németh Erzsébet a Spirit FM rádióban. A főpolgármester DK-s helyettese Karácsony Gergely korábbi kommunikációját átvéve azt mondta, “a Városházát nem kívánjuk eladni, nem kívántuk eladni, és a közeljövőben sem fogjuk eladni. Szó nincs ilyen tervről.” Szerinte az ügyet csak a Fidesz fújta fel, amely a parlamentben egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. Gy. Németh „tudomása szerint” Karácsony is támogatja az önkormányzati vizsgálóbizottság létrehozását.

„Mégpedig azon egy fő okból, hogy ha már az ellenzék az Országgyűlésben azt követeli, hogy a felmerült ügyekben legyen vizsgálóbizottság, akkor ugyanezt városvezetőként mi is el kell, hogy fogadjuk és meg kell, hogy tegyük” – tette hozzá.

A baloldal hozzáállásából egyértelműen kiderül, hogy ez a vizsgálóbizottság – amelyben a többséget bizonyosan a várost vezető koalíció adja majd –, csak látszatintézkedés, a munkája feltehetően nem lesz eredményes.

Karácsony még belső vizsgálatot sem indított, nem menesztette Barts Balázst sem a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. vezérigazgatói posztjáról, megúszta egy fegyelmivel. A cégvezetőt a Valaszonline információi szerint az a Tordai Csaba védte meg, aki Karácsony jogi főtanácsadója és a BFVK igazgatósági elnöke. Őt és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Karácsony támogatója protezsálta be az az önkormányzathoz. A hangfelvételeken a Városháza-gate-ben maga Bajnai is szerepel, egyfajta ingatlanügynökként ajánlgatja az ingatlan a befektetőknek. Ő is beszél jutalékos rendszerről, ahogy Gansperger Gyula is, aki viszont konkrétan megnevezi a rendszer üzemeltetőjeként Kiss Ambrust.

A Városháza-gate-tel összefüggésben a Mediaworks Hírcentrumának érdeklődésére a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte:

Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen.

A nyomozások érdekeire tekintettel ezekről nem adunk bővebb tájékoztatást.

(Borítókép: Városháza, Főpolgármesteri Hivatal 2021.11.18. Budapest (Bach Máté, Magyar Nemzet))

Ezek is érdekelhetnek

További híreink