Várják az uniós forrásokat a hazai vállalkozások

Hírek Figyelő
Továbbra is számítanak az uniós forrásokra a kis- és közepes vállalkozások. Bár a cégük számára kedvező kiírást jelenleg csak kevesen találnak, így a benyújtott pályázatok száma is lecsökkent. Az év második felében azonban javulhat ez az arány, köszönhetően a várhatóan nyáron megjelenő foglalkoztatási célú, valamint az év végi technológiafejlesztési felhívásoknak.

Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, közel felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat. Az ágazatok közül az iparban emelkedett egyedül ez az arány, itt 10-ből 6 vállalkozás vélekedik így – derül ki a K&H kkv bizalmi index 2023. első negyedévi eredményéből.

Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője szerint a bizonytalanság ugyan csökkenő pályára állította az uniós pályázatok elérthetőségének megítélését, de nem okozott jelentős visszaesést.

Jelenleg a cégek 45 százaléka tartja reálisnak, hogy támogatáshoz juthat, ami alig marad el az elmúlt két évre jellemző 50 százalék körüli értéktől. Ez az arány a következő negyedévekben akár újra emelkedő pályára kerülhet, ugyanis az igazságügyi reform elfogadásával 13 milliárd eurónyi forráshoz nyílhat meg az út.

A Területfejlesztési Miniszteri Kabinet szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program Plusz (GINOP Plusz) keretein belül a vállalkozások számára foglalkoztatási célú felhívások már a nyár elején, míg technológiafejlesztési pályázatok várhatóan az év végén megjelenhetnek.

kkv 2

Az év második felében több új pályázati lehetőség is megnyílik a cégek számára. Fotó: Shutterstock

A különböző ágazatokat figyelembe véve azonban eltérő kép rajzolódik ki az uniós pályázati esélyek megítélésé illetően. A K&H bizalmi indexe alapján jelenleg a mezőgazdasági és az ipari cégek tartják a legvalószínűbbnek – a válaszadók 49 százaléka – , hogy uniós támogatáshoz jussanak. Előbbieknél ez jelentős, 12 százalékpontos visszaesés, az utóbbiaknál pedig 13 százalékpontos emelkedés az előző negyedévhez képest. A kereskedelemben ez az arány változatlanul 43 százalék, legkevésbé pedig a szolgáltató szektor tartja reálisnak uniós forrás elnyerését.

Rammacher Zoltán szerint a források befagyasztásával párhuzamosan csökkent az érdeklődés a vállalkozások részéről a pályázatok iránt. – Jelenleg mindössze a kkv-k 15 százaléka találkozott olyan kiírással, amely érdekelheti a céget.

Ennél alacsonyabb arány, 12 százalék, mindössze egyszer, 2016-ban fordult elő az index történetében. Ennek következtében csökkent az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok aránya is. A kkv-k átlagosan 1,3 pályázatot adtak be cégenként az elmúlt egy évben, szemben a korábban jellemző 1,5 -1,7 értékkel – részletezte az eredményeket a szakértő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink