Varga Mihály: tartós növekedési pályán kell maradnia a gazdaságnak

Hírek Tóth Balázs
A pénzügyminiszter szerint a magyar kormány erőteljes és sikeres választ adott a koronavírus-járvány előidézte válságra, a jövőben azonban „nincs megállás”, a magyar gazdaságnak továbbra is tartós növekedési pályán kell maradnia, és törekedni kell a pénzügyi-gazdasági egyensúly biztosítására, megőrzésére. A pénzügyminiszter ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) „Gazdasági évnyitó” című rendezvényén mondta, hozzátéve, hogy a magyar gazdaságot az uniós növekedési rangsor élén kell tartani.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban két meglepetés is érte a gazdasági szakembereket, az elemzőket: a januári infláció magasabb lett a vártnál, de az előző évekhez képest rekord magasságba ugrott fel a GDP tavalyi bővülése is.

A koronavírus-járvány hatására a világ legtöbb országában ráléptek a satufékre, az is világossá vált, hogy egy bizonyos ideig együtt kell élni a vírussal, mivel a szakértők úgy látták, hogy a Covid elleni vakcinák kifejlesztése legalább egy-másfél évet vesz igénybe.

Az előző, 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válsággal ellentétben az elmúlt 10 év alatt úgy megerősödött a magyar gazdaság, hogy ütésállóvá vált, saját erőből tudtuk finanszírozta a gazdaság újraindítását.

A pandémia kirobbanásakor gyorsan kellett cselekedni, mert már akkor lehetett tudni, hogy hosszú időn át velünk marad a vírus. A magyar gazdaság teljesítménye ma már meghaladja a koronavírus-járvány okozta válság előtti szintet, viszont az Európai Unió számos tagállama nem dicsekedhet ezzel.

Varga Mihály szerint az infláció mértékének csökkentése sürgető feladat, de ez egyáltalán nem csupán magyar jelenség, a januári adatok alapján a balti államokban már meghaladta a 10 százalékot.

A visegrádi államokon belül viszont Magyarországon a legalacsonyabb a pénzromlás üteme, ez a pénzügyminiszter szerint a rezsicsökkentésnek, az üzemanyagárak korlátozásának, a kamatstopnak tudható be, valamint egyes alapvető élelmiszerek árának szabályozása idézte elő ezt a helyzetet. A kormány számításai alapján ezek az intézkedések 3 százalékponttal csökkentették a hazai infláció szintjét.

Parragh László, az MKIK elnöke szerint a pandémia hatásának csökkentésére hozott kormányzati intézkedések nélkül csődhullám sújtotta volna a magyar gazdaságot, a vállalkozásokat. Rámutatott: Magyarországot nem felkészületlenül érte a covid előidézte krízis, a válságkezelésben az MKIK is fontos szerepet játszott.

A legfontosabb válságkezelő intézkedések közül a munkahelyteremtő bértámogatást, az otthoni- és távmunka feltételeinek egyszerűsítését, a béremeléseket, az adócsökkentéseket, a vállalkozóknak biztosított támogatásokat, a hitel- és garancia-programokat emelte ki.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink