Varga Mihály: elég volt a brüsszeli kettős mércéből

Hírek Figyelő
Magyarország elutasítja, hogy az Európai Bizottság beavatkozhasson a tagállamok költségvetésébe – közölte Varga Mihály, pénzügyminiszter az uniós tárcavezetők luxemburgi tanácskozása előtt.

A magyar kormány elutasítja, hogy az Európai Bizottság még erőteljesebben beavatkozhasson a tagállamok költségvetésébe, mert az újabb kettős mércét jelentene – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) előtt Luxemburgban. A magyar pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint hangsúlyozta: a tagországok költségvetését nemzeti érdekek mentén, a megválasztott kormányoknak kell meghatározni. Brüsszel ugyanis szorosabb felügyelet alá vonná a tagállamok költségvetési politikáját, vagyis erőteljesebben kívánna beleszólni az egyes tagállamok gazdaságpolitikájába.

– Egyetértünk azzal, hogy a tagállamoknak vissza kell térni a fegyelmezett költségvetéshez, azonban elfogadhatatlan, hogy Brüsszel maga akarja megszabni, hogy a tagállamok milyen megoldásokkal mérsékeljék a költségvetési hiányt – mutatott rá Varga Mihály. Majd megjegyezte: a bizottság túlzott jogkörökkel való felruházásának elejét kell venni, annak érdekében, hogy egy ország költségvetését ne kétoldalú alkuk során, hanem objektív mutatókon alapuló szakmai párbeszéd keretében maguk a tagországok értékelhessék.

– A fegyelmezett gazdálkodással magyar részről egyetértünk, a jövő évi költségvetést is ennek megfelelve készítette el a kormány. Magyarország 2024-ben 2,9 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt és 66,7 százalékra javítja az államadósság szintjét, ami 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál, miközben a hazánknak járó forrásokat még mindig visszatartja Brüsszel – mutatott rá a miniszter.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország az utóbbi időben minden szükséges lépést megtett az uniós források felszabadítása érdekében, az EB azonban a ma tárgyalt országspecifikus ajánlásokban sem ismeri el a már elindított és végrehajtott reformokat.

– Az ajánlások szövege azt sejteti, hogy a Bizottság újabb ürügyet keres a nekünk járó uniós források további visszatartásához, a Magyarországgal szembeni nyomásgyakorláshoz, ezért Magyarország számára ez a dokumentum elfogadhatatlan – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: hazánk számos reformot végrehajtott az uniós pénzekhez való hozzáférés érdekében, így a 2024-es költségvetésben a teljes összeggel számolunk.

Borítókép: Varga Mihály, pénzügyminiszter (Fotó: MTI/ Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink