Varga Mihály: a keleti nyitás eredményei ma már világosak

Hírek vg.hu
A pénzügyminiszter a Taskenti Nemzetközi Befektetői Fórumon ecsetelte a keleti nyitás előnyeit. Varga Mihály szerint Magyarország híd Európa és Ázsia között – közölte a Világgazdaság.

„Másfél évtizeddel ezelőtt Magyarország szakított az egyoldalú, elzárkózó gazdaságpolitikával, és a magyar érdekeket előtérbe helyezve kelet felé is nyitottunk – mondta Varga Mihály a Taskenti Nemzetközi Befektetői Fórum panelbeszélgetésén, amelyen az Egyesület Arab Emírségek, illetve Omán gazdasági miniszterei, valamint az OPEC és Üzbegisztán befektetési alapjainak vezetői vettek részt a Pénzügyminisztérium pénteki közleménye szerint.

A tárcavezető szerint Magyarország ma a világ egyik legnyitottabb gazdasága, méretéhez képest kiemelkedő exportteljesítménnyel, magas beruházási rátával és versenyképes adórendszerrel.

Amikor a válság globális, nincs külső segítség

Varga Mihály a panelbeszélgetésen azt is elmondta, hogy az elmúlt négy év válságai rávilágítottak arra, hogy amikor a válság globális, nincs külső segítség, amire támaszkodhatnánk. Ezért a legfontosabb stratégiai célnak az ellenálló gazdaság felépítését nevezte meg. A pénzügyminiszter továbbá azt is kifejtette, hogy a blokkosodás mindig konfliktusokhoz vezet, amely gyakran háborúval végződik, a kapcsolatépítés, az együttműködés viszont mindig valós eredményeket hoz, ezért a magyar kormány is ezt a politikát folytatja.

A tárcavezető hangot adott annak a meggyőződésünknek, hogy elzárkózás helyett a gazdasági együttműködés erősítésére van szükség Európa és Ázsia között. Ezért is indította el a kormány a keleti nyitás politikáját, aminek köszönhetően stratégiai partnerekre találtunk a közép-ázsiai térségben is. Tehát szerinte az eredmények ma már világosak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink