Varga Mihály: a hitelminősítők bíznak a magyar gazdaságban

Hírek Figyelo.hu

Magyarország úgy zárta a tavalyi évet, hogy mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolta, tehát a válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban.

– közölte Varga Mihály a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

Varga Mihály: erős vidék nélkül nincs erős magyar gazdaság

Majd felidézett néhány tényezőt az elmúlt hónapból, amely ezt a bizalmat erősíti:

  • Magyarország 430 millió dollárnyi adósságot törlesztett elő, ezzel 10 milliárd forintos megtakarítást ért el, és jelentősen javította az államadósság futamidejét.
  • 1300 milliárd forint értékben cserélt rövid futamidejű államkötvényt hosszú, 8 és 20 év közötti kötvényre, ezzel tovább nőtt az adósságfinanszírozás biztonsága.
  • Magyarország a világon elsőként Zöld Pandakötvényt bocsátott ki a kínai kötvénypiacon. A közel kétszeres kereslet azt mutatja, hogy a kínai befektetők jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól.
  • A kormány 350 milliárd forinttal emelte hazánk pénzügyi tartalékait decemberben, így Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben.
  • Az átütemezhető beruházásokkal a kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el az idei évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9-re javítja, és tovább csökkenti az államadósság-rátát. Emellett a családi adó-visszatérítéshez, a 13. havi nyugdíjhoz, a 25 év alattiak adómentességéhez és a béremelésekhez szükséges források is rendelkezésre állnak.

Erőteljes növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várunk a következő időszakban. A munkát folytatjuk!

– fogalmazott a pénzügyminiszter.

(Borítókép: Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink