Varga Judit: Magyarország nem csak magát védi

Hírek P. T.
Nem csak Magyarországot védi a magyar kormány az uniós olajembargó ellenzésével – erről írt legfrissebb bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter.

Ne legyenek kétségeink: azzal, hogy nem támogatjuk jelenlegi formájában a hatodik brüsszeli szankciós csomagot és az energiaembargót, azzal nemcsak a magyar gazdaságot és a rezsicsökkentést védjük, hanem a többi uniós tagállamot is – fogalmazott közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Ismeretes, az Európai Unió a hatodik szankciós csomagot kívánja bevezetni Oroszország ellen az Ukrajna elleni agressziója miatt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Brüsszel egy olyan javaslatot tett, amely Magyarország számára, súlyos problémákat jelent. „Annak ellenére, hogy Brüsszel teljes mértékben tisztában volt a magyar érdekkel és állásponttal, mégis egy ilyen javaslatot tett le az asztalra, mely magában foglalja az uniós egység megbomlásának lehetőségét” – tette hozzá. Arra is emlékeztetett, Magyarország eddig mind az öt szankciós csomagot elfogadta, a hatékonyságukról soha nem kezdeményezett vitát. Hozzáfűzte, a kormány legutóbb a szénembergót is megszavazta a lengyelek kifejezett kérésére, és nem kezdeményezett vitát ennek hatékonyságáról vagy hatásairól .

Viszont az áprilisban közzétett, hatodik szankciós csomagot, az olajembargót Magyarország az ellátásbiztonság veszélyei miatt nem támogatja. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Figyelőnek azt nyilatkozta: ez Magyarország számára már rövid távon is súlyos gondióokat oikozna, sérülne a magyar ipar működése és versenyképessége. Horváth Péter János rámutatott, importkitettségünk a szén esetében 40, a földgáznál 75, míg a kőolaj tekintetében 90 százalék; a földgáz és kőolaj döntő többsége pedig Oroszországból érkezik.

Magyarország mellett Szlovákiát, Csehországot, Horvátországot is hátrányosan érintené az olajembargó, egyéb érintettsége miatt Ciprus és Görögország sem menne bele csak úgy az újabb szankciós körbe.

 

Címlapkép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink