Varga Judit lesz a Fidesz-KDNP listavezetője az EP választásokon

Hírek Figyelő
A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a 2024-es EP-választásokon Varga Judit igazságügyi miniszter fogja vezetni a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját.

Varga Judit, igazságügyi miniszter fogja vezetni Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját a 2024-es EP-választásokon – értesült a Magyar Nemzet úgy értesült. A lap cikke szerint a miniszter, aki nemrég tető alá hozta az igazságügyi csomag elfogadását és a decemberi megállapodást az Európai Bizottsággal, jelenleg pedig a 2024 második felében esedékes uniós elnökség szervezésén dolgozik, eszerint új feladatot kap a közeljövőben.

Kormányközeli források megerősítették, hogy Varga Judit, aki már többször kinyilvánította, hogy jobboldali fordulatot vár a jövő évi EP-választásoktól, aktív szerepet fog vállalni az európai kampányban, és a konzervatív erők megerősödéséért fog dolgozni.

Varga Judit 2019 óta a negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztere, az azt megelőző években pedig Brüsszelben és Strasbourgban képviselte Magyarországot. Varga Judit 2009-től kilenc évig dolgozott az Európai Parlamentben politikai tanácsadóként, ahol három évig tagja volt Áder János EP-képviselő, későbbi köztársasági elnök csapatának. A Brüsszelben és Strasbourgban eltöltött évek alatt Varga részletes ismeretekre tett szert az európai uniós intézményrendszer és jogalkotás működése terén, így 2018-ban a miniszterelnök javaslatára Áder János volt államfő az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárrá nevezte ki.

A jogász végzettségű politikus államtitkárként részt vett a Judith Sargentini-féle, magyar jogállamiságot kétségbe vonó jelentés állításainak megcáfolására törekvő kormányzati jogi érvrendszer kidolgozásában, majd később képviselte a magyar kormányt a 7-es cikk szerinti eljárás vitáiban.

Az államtitkárt – a Brüsszelbe távozó Trócsányi László helyére – 2019. július 11-én Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára az Orbán-kormány igazságügyi miniszterének nevezték ki, az igazságügyi tárca mellett pedig az uniós ügyek képviselete is az ő feladata lett. Varga Judit három gyermek édesanyja, köztársasági ösztöndíjas jogász, aki tárgyalóképes angol, francia és német, társalgási szintű spanyol nyelvtudással rendelkezik.

A Forbes Magazin szerint 2019-ben a hetedik, 2020-ban pedig a harmadik legbefolyásosabb női közéleti szereplő volt Magyarországon.

Borítókép: Varga Judit, igazságügyi miniszter. (Fotó: Botár Gergely)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink