Varga Judit: a Kormány 131 oldalas dokumentumban cáfolja a Sargentini-jelentés állításait

Hírek
A Kormány álláspontja szerint a vita valójában továbbra is a migrációról szól, minden más kérdésben lezárt ügyek vannak. A Kormány mindig is nyitott volt a megegyezésre, de a bevándorláspolitikából nem engedünk – mondta Varga Judit. Az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár arról is beszámolt: A Kormány 131 oldalas dokumentumban cáfolja a 7. cikkely szerinti eljárást megelőző bevándorláspárti Sargentini-jelentés állításait.

Hétfőn tárgyalta az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése Magyarország helyzetét. Az államtitkár szerint, ahogy az egész Magyarország elleni támadás, úgy a hétfői tanácsi meghallgatás is a jövő évi európai parlamenti választási kampány része a bevándorláspárti politikusok oldaláról. Azért támadják Magyarországot, mert nemet mondunk a bevándorlásra és a migránsok betelepítésére.

Varga Judit elmondta, hogy a Magyar Kormány készített egy 131 oldalas dokumentumot, amelyben tételesen cáfolja a Sargentini-jelentésben megfogalmazott alaptalan vádakat. Az államtitkár hozzátette: Judith Sargentini EP-képviselő az Európai Unió Tanácsának jogi szolgálata által adott véleménnyel szembemenve külön megbeszélést folytatott az Általános Ügyek Tanácsának tagjaival, így újabb eljárási szabálysértést követett el.

Tehát nem csak a jelentés elfogadásakor  jártak el jogellenesen, hanem a mostani eljárásban is. Ebből is látszik, hogy mindenképpen meg akarják büntetni Magyarországot. Ezzel szemben Magyarország teljes mértékben elkötelezett a Szerződések és az Unió alapértékeinek védelme iránt, a demokrácia, jogállamiság, piacgazdaság és kisebbségek védelme pedig Magyarország Alaptörvénye által is védett alapelvek.

Elkötelezettségünket jelzi az is, hogy Magyarország kész volt még az Alaptörvényét is módosítani a kompromisszum elérése érdekében 2013-ban – hangsúlyozta. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a csalással elfogadott Sargentini-jelentés miatt a Kormány az Európai Bírósághoz fordult, a magyar Országgyűlés pedig a Magyarország szuverenitásáért kiálló határozat elfogadásával politikai választ adott rá.

A Kormány által készített 131 oldalas háttéranyag ismertetését követően kérte a Tanács tagjait, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, amikor megvizsgálják a Magyarországgal kapcsolatos vádakat, hiszen a közvélemény kiemelt érdeklődésére számot tartó kérdésről van szó és elkerülendő, hogy bármilyen külső tényező befolyásolja az eljárás kimenetelét. Varga Judit szerint a Magyarország ellen folytatott hadjárat megmutatta, hogy mi is a májusi európai parlamenti választás tétje: ez a bevándorláspárti és bevándorlás-ellenes erők harca.

Borítófotó: Botár Gergely

Ezek is érdekelhetnek

További híreink