Van még keresnivalójuk az európai befektetési alapoknak Európában

Hírek
Nagyot kaszáltak a dollár euróhoz viszonyított gyengülésén az amerikai befektetők, de maradnak az európai részvénypiacokon - írja a Bloomberg.

Akik dollár alapon vásároltak európai részvényeket, azok az idén 17 százalék nyereséget zsebelhettek be átlagosan. A két legnagyobb, a régiót követő ETF alap csaknem 9 milliárd dollárt kasszírozott.  (ETF = exchange traded fund, lényegében egy nyílt végű alap, amelynek árfolyama egy adott termék, például valamilyen tőzsdeindex, vagy indexek kosara árfolyam alakulását követi.)

Az észak-koreai válság és az a várakozás, amely szerint Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke szóbeli intervencióval igyekszik gyengíteni kissé az eurót hoztak némi profit realizálást. Augusztusban az ETF-ek 400 millió dollárt vontak ki az európai piacokról, aminek egy része amerikai részvényekbe áramlott.

Ugyanakkor az európai vállalatok nyereségnövekedése meghaladja amerikai szektortársaikét, így nem is kérdés, hogy a tengerentúli befektetőknek megéri Európában maradni – mondta a State Street Corp. brókerház elemzője. “Ha felveszed a nyereményed, valamennyit ott hagysz az asztalon” – mondta szakértőjük. “Az árfolyamemelkedés nagy része az euróhoz képest gyenge dollárnak tudható be. Ez azt jelenti, hogy a részvények árfolyamában még nem jelent meg a tényleges vállalati teljesítmény” – tette hozzá.

Euró alapon számolva a legnagyobb európai részvények árfolyamát öszegző Stoxx Europe 600 index mindössze ötödannyira emelkedett, mint dollárban számolva.

Borítókép: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Ezek is érdekelhetnek

További híreink