Változó a helyzet a lakáshitelpiacon

Hírek figyelo.hu

A lakossági hitelpiacon továbbra is látható a háztartások koronavírus-járvány miatti óvatossága. A lakáshiteleknél kevésbé, a személyi kölcsönöknél sokkal jobban – derül ki a money.hu legfrissebb jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából

Felemás kép a támogatott porondon

Az év első nyolc hónapjában

596,7 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a bankok, ami 1 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ez kedvező eredményt jelent, ám a részletes adatokból látszik, hogy az államilag támogatott lakáshitelek tartják a stagnálás közelében a piacot. Az államilag támogatott lakáshitelek összege az év első nyolc hónapjában ugyanis megközelítették a 98 milliárd forintot, ami 59 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

„Egyelőre nem látni a járvány végét, elsősorban azt, hogy mikor lesz vakcina és mikor kezdődhetnek meg a tömeges oltások. Így azt sem lehet pontosan tudni, hogy a gazdaság mennyi idő múlva léphet felívelő pályára.

A bizonytalan járvány- és gazdasági helyzet miatt a járvány előtt még hitelfelvételt tervező háztartások egy része elhalaszthatja a nagyobb beruházásait, legyen szó hitelből történő lakásvásárlásról, lakásfelújításról.

A háztartások egy része pedig a legutóbbi bejelentések miatt várhat a hitelfelvétellel, az elmúlt hetekben megjelent, konkrétumokat még nem tartalmazó információk szerint ugyanis az állami lakástámogatási program bővülhet a következő időszakban” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Az állami támogatású lakáshiteleknél idén látható kiugró, 59 százalékos bővülésben szerepet kap a bázishatás is. Vagyis az, hogy tavaly júliusban bővült a támogatott hitelre jogosultak köre: azóta a kétgyermekes családok is igényelhetik használt lakás megvásárlására a maximum 10 millió forintos lakáshitelt, ez pedig jelentősen megdobta az új szerződések összegét.. Ezért érdemes összevetni csak az idén augusztusi adatokat is az egy évvel korábbival, ebből pedig az látszik, hogy a támogatott lakáshitelek összege 5 százalékkal 10,1 milliárd forintra csökkent.

Látványos visszaesés a személyi kölcsönöknél

A lakáshiteleknél idén látható minimális visszaeséshez képest a személyi kölcsönöknél már jóval látványosabb hanyatlás látható.

Az első nyolc hónapban 234,9 milliárd forint összegben kötöttek személyikölcsön-szerződést a bankok, ez 38 százalékos visszaesést jelent az előző év első nyolc hónapjához képest.

A személyi kölcsönök volumenének csökkenése szintén a háztartások óvatosságára utal.

(Borítókép: ProStockStudio, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink