Változatlan Fidesz-előnyt mér a társadalomkutató

Hírek H. Z.
Az országgyűlési választás előtti utolsó napokban nem beszélhetünk a párterőviszonyok átrendeződéséről, a baloldal hátránya továbbra is jelentős. Néhány nappal a szavazás előtt a közvélemény-kutatási adatok a Fidesz–KDNP-pártszövetség győzelmét valószínűsítik – ez derül ki a Társadalomkutató március végi pártpreferencia-kutatásából.

Tartós a Fidesz-KDNP előnye, a kutatási adatok alapján továbbra is a biztos szavazók felét tudhatják maguk mögött, míg az ellenzéki közös lista tíz biztos szavazóból csak négyet (40 százalék) tudott maga mögé állítani. „A baloldali összefogás hátránya tehát továbbra is jelentős, a két tábor közötti különbség 10 százalékpont” – közölte a Társadalomkutató.

Közleményük szerint a kisebb pártok tűnnek a kampányhajrá legnagyobb nyerteseinek. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt még éppen a választási küszöb alatt áll a maga 4 százalékával, a Mi Hazánk Mozgalom pedig jelenleg 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a választási részvételüket biztosra ígérők között. Ezen eredmények alapján április 3-án mindkét pártnak komoly esélye van a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt megugrania.

Mindezek alapján a Társadalomkutató a Fidesz-KDNP-nek 123, az ellenzéki összefogásnak 69, a Mi Hazánknak 6 mandátumot valószínűsít.

Számításaik szerint a német nemzetiségi képviselő is újrázni fog vasárnap.

„A trendek alapján Márki-Zay Péter szavazatmegtartó képessége erősen kétségbe vonható. Előválasztási ígérete az új szavazók megnyerése volt, ám ennek épp az ellenkezője látszik: a baloldal szavazótábora november végétől kezdődően mostanáig 6 százalékponttal csökkent” – írta a kutatócég, amely arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a választási eredményt nagyban befolyásolja, milyen mértékben sikerül a pártoknak mozgósítaniuk, azaz a szándék valóban átalakul-e szavazattá.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink