Válságkezelő központ felállítását javasolja a BKIK

Hírek Szajlai Csaba
A hosszabb távú gazdasági válságkezelő javaslatunk egy Nemzeti Válságkezelő Központ létrehozásán alapul, ez a központ koordinálná a cégek felé nyújtandó támogatásokat, és biztosítaná az „egyablakos” hozzáférhetőséget a támogatásokhoz, ami a vállalkozóktól kapott információk szerint hasznos lenne: a központ létrehozását a budapesti vállalkozások hetven százaléka támogatja – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke.

A BKIK első számú vezetője ismertette: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a koronavírus magyarországi megjelenését követő napokban azonnal elindított egy gyors felmérést az által képviselt több ezer fővárosi vállalkozás körében, hogy hogyan érinti őket a vírus, miként reagálnak a kialakult helyzetre. Már az első adatokból érzékelhető volt a helyzet súlyossága. A cégek számára a belföldi kereslet drasztikus csökkenése, több ágazat esetében pedig gyakorlatilag a teljes megszűnése jelenti a legnagyobb problémát.

Nem is maradhattak el a ezért válaszlépések sem: a megkérdezett fővárosi vállalkozások 80 százalékánál már márciusban sor került valamilyen megszorító intézkedésekre. A legtipikusabb válságreakció a részleges vagy akár a teljes bezárás volt. A cégek több mint egyharmada kényszerült már eddig is erre a lépésre, de van olyan ágazat ahol ez az arány a 80 százalékához közelít. Gyakori intézkedés még az aktív dolgozók létszámának/munkaidejének csökkentése, átszervezése is (31 százalék), valamint a tartozások fizetésének a felfüggesztése (25 százalék). A cégek várakozásai a jövőt illetően is kifejezetten pesszimisták. Az elkövetkezendő 3 hónapot tekintve további 51-77 százalék közötti forgalomcsökkenést jósolnak.

Nagy Elek kifejtette azt is, hogy kedvező esetben, várakozásaik szerint a válság még 4 hónapig tart – ez idő alatt dolgozóik 12 százalékát kell elküldeniük és az alkalmazottak közel egyharmadának kell csökkenteni a fizetését vagy munkaidejét a cégeknek. Kedvezőtlen esetben további 9 hónapig tartó válságidőszakra számítanak – ez esetben úgy számolnak a vállalatvezetők, hogy munkatársak mintegy egyharmadától lennének kénytelenek megválni és a dolgozók több mint fele szembesülne bér- vagy munkaidő csökkentéssel. A vállalkozások éppen ezért nagyon várták a kormányzati intézkedéseket.

A teljes interjú a Figyelő aktuális számában olvasható
(Borítókép: Kőhalmi Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink