Válságban a brit zeneipar

Hírek MTI

A brit kormányhoz fordultak segítségért a brit zenészek: Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.

„A koncertek, fesztiválok és az ezeken dolgozó több százezer ember munkájának sorsa vált teljesen bizonytalanná”

– írták csütörtökön publikált nyílt levelükben Oliver Dowden brit kulturális miniszternek.

Brit énekes-zeneszerző, Ed Sheeran a 2018-as Berlinale-n, február 23-án. (Fotó: John MACDOUGALL / Europress/AFP)

Mint hangsúlyozták,

az ágazat valószínűleg csak 2021-től kezdheti meg újra működését, ezért a kormány támogatása létfontosságú ahhoz, hogy elkerüljék a tömeges fizetésképtelenséget és a világban vezető helyen álló ágazat végzetét.

A levélben azt kérték, hogy a kormány világosan határozza meg a koncerthelyszínek megnyitásának időpontját és nyújtson anyagi támogatást az üzletág és az abban dolgozók munkahelyének megmentésére.

Dowden Twitter-üzenetben válaszolva máris közölte: mindent elkövet, hogy a nyitás időpontjai mihamarabb kiderüljenek. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az élő zenei helyszínek megnyitása nem egyszerű, mivel fenn kell tartani a távolságtartási követelményeket.

Sir Paul McCartney, a „Freshen Up” turnéján, a koppenhágai Royal Arena színpadán, 2018. november 30-án. (Fotó: Torben Christensen / Europress/AFP)

A zenés szórakozóhelyek, koncerthelyszínek március közepétől a koronavírus-járvány miatt országszerte bezártak, a fesztiválokat elhalasztották vagy törölték.

A nyílt levélben, amelyet Rod Stewart, Eric Clapton, Bob Geldof, a Coldplay, Sting és Dua Lipa is aláírt, a zenészek kiemelték, hogy az élő zenei programok tavaly 4,5 milliárd fonttal (1756 milliárd forinttal) gazdagították a brit gazdaságot és 210 ezer munkahelyet teremtettek.

(Borítókép: Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere, az együttes „No Filter Tour” című turnéjának Chicago-i állomásán. 2019. június 21. (Kamil Krzaczynski, Europress/AFP)