Válságállók a magyar biztosítók

Hírek figyelo.hu
A magyarországi biztosítók jól teljesítenek a járványhelyzet közepette is, ám a recesszió hatásaitól a szektor sem tudja függetleníteni magát.

A biztosítók ismét válságállónak bizonyultak, és a legtöbb területen szerény növekedést tudtak elérni az év első felében – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján, amelyről a Világgazdaság számolt be. Nem meglepő módon – tette hozzá – az utasbiztosítások kilógtak a piaci trendből, hiszen ott erőteljes mértékben visszaesett a díjbevétel. Az elnök kiemelte:

a jó eredményekhez hozzájárult, hogy a lakosság kitartó volt, nem mondták fel a biztosítási szerződéseiket

és – részben a hibrid és online értékesítés bevezetésének köszönhetően – kedvezően alakultak a friss értékesítések is.

Pandurics Anett a kárráfordítások első féléves alakulása kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az első fél év számait óvatosan kell kezelni, hiszen egyrészt 2020-ban kiugróan sok a viharkár, másrészt az elmúlt hónapokban a kötelező gépjármű felelősségbiztosításoknál (kgfb) is emelkedni kezdett a kárgyakoriság a közúti forgalom növekedésével párhuzamosan.

Ami a teljes évre vonatkozó kilátásokat illeti, az elnök szerint a bizonytalanság, a recesszió hatásai alól nyilvánvalóan a biztosítási szektor sem tudja kivonni magát, ennek megfelelően már az is jó eredmény lenne, ha a tavalyi év számait sikerülne megismételni. A kilátások szempontjából viszont feltétlenül biztató – emelte ki -, hogy a bizonytalanná vált gazdasági környezet nyomán növekedett a háztartások megtakarítási hajlandósága, ami kedvezően hathat a biztosítási piacra is.

(Borítókép: Digital Storm, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink