Válság a pozsonyi kormánykoalícióban

Hírek M. J.

Felmondja a koalíciós szerződést a liberálkonzervatív Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, és kilép a kormányból, ha augusztus 31-ig az erősebbik kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) mozgalma, nem hívja vissza a kormányból elnökét, Igor Matovič pénzügyminisztert.

Az SaS pár nap múlva pontosabb feltételeket is közöl Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel a közös kormányzás fenntartása érdekében, közölte Richard Sulík, az SaS elnöke a pártja országos tanácsának és parlamenti frakciójának szerda délutáni ülése után.

Az ultimátum lehetőségét az SaS már korábban kiszivárogtatta, így szerdán a déli órákban az OĽaNO már reagált rá, azzal, hogy még csak tárgyalni sem hajlandók Igor Matovič visszahívásáról, és visszautasítják az SaS követelését.

Közleményükben azt írták, a javaslat ellentmond a koalíciós szerződésnek, a kért párt között több minden van, ami összeköti és nem szétválasztja őket, ezért folytatniuk kellene a közös munkát. Eduard Heger miniszterelnök pedig azt nyilatkozta, hogy

Szlovákia története legnehezebb időszakát éli, így ez nem a kormány megbuktatásának az ideje.

A pozsonyi kormánykoalícióban szinte a kezdetektől állandósult a nézeteltérés a két fő kormánypárt elnöke között. Tavaly a Sputnyik V vakcina beszerzése miatt kirobbant botrányban Sulík elérte, hogy Matovič lemondjon a kormányfői posztról, akkor váltott tisztséget Eduard Hegerrel.

Legutóbb az ellentétet az váltotta ki, hogy Matovič inflációellenes csomagját az SaS támogatása nélkül fogadta el a kormány, majd a parlament. Ez utóbbi határozatot ellenzéki (főként szélsőjobbos) képviselők támogatásával sikerült elfogadtatni.

Amennyiben az SaS távozna a kormányból, a négypártiként tavalyelőtt tavasszal alakult koalíció elveszítené a parlamenti többségét. Előrehozott választások megtartása azonban egyik kormányerőnek se kedvezne, jelenleg ugyan az SaS a legnépszerűbb kormánypárt 12 százalékos támogatottsággal, de az ellenzék mindkét szociáldemokrata tömörülése megelőzi: Pellegrini volt kormányfő pártja, a Hlas – SD, valamint a szintén egykori miniszterelnök, Robert Fico Smer – SD pártja, 20, illetve 14 százalékon áll a felmérések szerint. Az OĽaNO a 10 százalék alatti tartományban van. Így a koalíció maradéka kisebbségi kormányzás formájában folytathatná a munkát, néhány független képviselő állandó segítsége mellett. Amíg lehet.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink