Valós költségvetést és plusz forrásokat vár a kórházszövetség

Hírek Lengyel Gabriella

A koronavírus-járvány tanulsága, hogy az ellátórendszerben meg kell teremteni a gyors változtatás képességét. A kórházi ellátás olyan csapatmunka, amelynek kulcsa a rugalmasság, a reakciókészség és a különböző területek munkájának a szintetizálása – áll a Magyar Kórházszövetség közleményében.

A szervezet szerint alapvető cél, hogy minden beteg időben kerüljön arra a helyre, ahol a legjobb ellátásban tudják részesíteni,

vagyis az adott intézményben a gyógyításhoz szükséges optimális feltételek rendelkezésre állnak. A kórházszövetség úgy látja, az elkövetkezendő időszak várhatóan bizonyos központosítást eredményezhet, ám más területeken a lakosságközeli ellátások fejlesztése a kívánatos. Ezek a változások teremtik meg az alapot ahhoz, hogy minden ellátóhelyen valódi biztonságot lehessen nyújtani a betegek számára. A járvány során ellátatlanul maradt betegek kezelése kiemelt feladat, azonban a normál ellátáshoz történő visszaálláshoz kérik a lakosság járvány során tanúsított megértését és türelmét.

Az alapellátás színvonalát, valamint a mentők szerepét tovább kell erősíteni ahhoz, hogy a betegek kellő időben és a megfelelő helyen kapják meg az elérhető legjobb ellátást.

A kórházi ellátás mellett hangsúlyozzák a megelőzés, a betegség korai szakaszában elkezdett kezelés, a szűrővizsgálatok kiterjesztése, valamint a nem aktív ágyakon végzett utógondozás fontosságát. Kiemelt szerepe lesz a jövőben a távgondozásnak, amellyel a betegek otthonukban és a munkahelyükön is biztonságban érezhetik magukat, hiszen aktív életmód mellett tudnak állandó kapcsolatot fenntartani az ellátórendszerrel.

A szervezet szerint, amint teljesen lecseng a járvány, és ellátják a várakozókat, át kell gondolni, milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy ne termelődjenek újra a kórházak adósságai. Ennek érdekében minél hamarabb valós költségvetésen alapuló,

az intézmények szakmai munkájának eredményét figyelembe vevő teljesítményalapú finanszírozásra kell átállni.

A szervezet javaslata szerint az összes várakozó beteg ellátásáig fontos lenne folytatni, és külön soron megjelenő finanszírozással biztosítani a várólista köteles, valamint a kapacitáshiányos várólistán lévő beavatkozások elvégzését. Érdemes lenne új ellátási formaként befogadni és finanszírozni a post-covid ellátást, amely új terület(ek) kialakítását, valamint plusz személyzetet, eszközöket és új szemléletet követel az intézményektől. A Magyar Kórházszövetség javasolja az egynapos ellátások ismételt kivételét a TVK alól, biztosítva ezáltal azoknak a várakozó betegeknek az ellátását, akiknek a problémája egynapos ellátás keretében megoldható.

Közleményükben azt is hozzáteszik, az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítésével párhuzamosan megvalósult orvosi béremelést mielőbb szükséges kiterjeszteni a szakdolgozók, valamint a műszaki- gazdasági területen lévő munkatársaink bérrendezésére is. Különösen fontos ez azért, mert kiemelkedő szakmai munkájuk nélkül

az ellátórendszer nem tudott volna hatékonyan megbirkózni a járvánnyal.

Plusz forrásra lesz szükség az orvosok emelt béréből százalékosan számított ügyeleti díjakra, a szakterületi pótlékokra, valamint főleg a hiányszakmákban dolgozó vállalkozók óradíjának az egészségügyi jogviszonyban dolgozó orvosok órabérének szintjére történő emelésére. Az ország hátrányos helyzetű területein élő lakosság biztonságos és folyamatos ellátása érdekében pedig kiegyenlítő mechanizmusokat kell életbe léptetni – áll a szervezet közleményében.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink