Valójában adóelkerülés Soros György jótékonykodása

Hírek
Soros György vagyona jelentős részét átadja a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF), szóltak tegnap este a hírek. Bill Gates példáját követi, érvelnek a Soros-hívők. Aztán a Bloomberg kicsit utánanézett, milyen egyéb megfontolások lehetnek a nemes tett mögött – írja az Origo.  

Ekkora pénzmozgás nem kerülhette el a pénzügyi szakíró figyelmét. Az Origo cikkéból kiderül, hogy Soros trükközéséről a Bloomberg rántotta le a leplet. A tekintélyes amerikai lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzáramoltatás mögött egyedül az a szándék húzódik meg, hogy Soros elkerülje a közel 40 százalékos szövetségi adókulcsot, plusz egyéb illetékeket vessenek ki az offshore vagyonára. 

A nagylelkű adományozás – voltaképpen a pénz áthelyezése a Soros-család által irányított alapítványokba, azaz egyik zsebből a másik zsebbe – hátterében az áll, hogy az amerikai törvények szerint Sorosnak év végéig adóznia kellene az államkasszának a Quantum névre hallgató befektetési alapja (hedge found) után. Hogy ezt megússza, sok más milliárdoshoz hasonlóan, ő is inkább az adományozást választotta, amellyel így "tisztára mossa" az adóköteles vagyonát, és megmenekül az állami sáp alól – írja az Origo cikkében. Az amerikai kongresszus egyébként még 2008-ban hozta meg azt a döntést, hogy 2017. december 31-ig ad haladékot az offshore pénzek "hazahozatalának", illetve az adók befizetésének. Nem különösebben bonyolult azt belátni, hogy a határidő közelsége miatt vált hirtelen sürgőssé Sorosnak, hogy "megszabaduljon" 18 milliárd dollártól.

A tranzakcióval az OSF egy csapásra az Egyesült Államok második legnagyobb "jótékony" alapítványává nőtte ki magát, felsorakozva ezzel Bill Gates mögé. Az se lenne baj, hogy az ügyek támogatásában is példát venne Soros a Gates Alapítványról, mert egészen mások a céljai Bill Gatesnek, mint a világot behálózó "haladó" Soros által támogatott civil szervezeteknek – írja az Origo.

Borítófotó: Peter Foley/MTI/EPA pool

Ezek is érdekelhetnek

További híreink