Valóban Brüsszel lenne Európa fővárosa? A zsidók szerint aligha

Hírek
A haladók a belga várost tartják Európa fővárosának, ugyanis az Európai Bizottság és a Európai Unió Tanácsának is Brüsszel a székhelye. Azonban „Európa fővárosának” a lakosságának közel harmada már muszlim, így az egykor virágzó zsidó központként is ismert Brüsszel már nem biztonságos a zsidók számára - írja a zsido.com.

Az ok prózaian egyszerű: az iszlám radikalizmus és a kormány tehetetlensége miatt indult meg az elvándorlás Brüsszelből. Az ottani zsidók egy része külföldre költözött, mások pedig Belgiumban kerestek új otthont maguknak.

A portál a Jerusalem Post cikkére hivatkozva megemlíti, hogy 2010 és 2018 között évente közel 200 zsidó hagyta el a belga fővárost, hogy Izraelbe költözhessenek.

„Csendes exodus ez” – mondta Joel Rubinfeld, egy brüsszeli öreg zsidó, aki azt is hozzátette, hogy már nincs mersze elmenni imádkozni a házához közeli zsinagógába.

Beszámolók szerint a belvárosban a legrosszabb a zsidók helyzete, a probléma már a hetvenes években elkezdődött, amikor megérkeztek az első afrikai és arab bevándorlók Brüsszelbe. Daniel Rozenberg, az egyik, még mai napig is működő brüsszeli zsinagóga elnöke rámutatott a zsidók és a muszlimok közötti alapvető különbségre, arra, amit a nyugati politikusok nem látnak, vagy nem mernek kimondani.

„Azt is fontos megemlíteni, hogy a két közösség tagjai egészen másképpen álltak a társadalmi integráció kérdéséhez. A zsidók nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a belga társadalom részévé váljanak, mely befogadta őket. Manapság azokban a negyedekben, ahol a szüleink felnőttek, muszlim bevándorlók élnek, akik nem igazán törekszenek integrációra, és nem fektetnek túl sok energiát a lakókörnyezetük felvirágoztatására sem” – olvasható a zsido.com fordításában Rozenberg őszinte nyilatkozata.

Mi sem mutatja jobban a zsidóság elvándorlását, mint az a tény, hogy az utóbbi években négy zsinagóga is bezárt, az épületeket el kellett adni, emellett lakat került a Maimonides zsidó iskola kapujára is. Ha hozzávesszük, hogy Brüsszelben az újszülött fiúknak adott legkedveltebb név a Mohammed, vagy annak valamelyik változata (Mahamed, Muhammet, Mohamad), akkor elképzelhető, hogy nem csak a zsidó lakosság kerülhet veszélybe „Európa fővárosában”, Brüsszelben.

Borítókép: Megemlékeznek a brüsszeli robbantások áldozataira a belga fővárosban. 2016. március 22-én kettős robbantás történt a Zaventem repülőtéren, valamint az európai uniós intézmények közelében lévő brüsszeli Maelbeek metróállomáson egy robbantásos merényletet hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái. A merényletek következtében harminckét ember életét vesztette, háromszáznegyvenen megsebesültek. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink