Vállalkozási támogatással csábítják haza a románokat

Hírek M. J.
Tizenhatmillió forintnyi (200 ezer lej) vissza nem térítendő összeggel ösztönzik hazai vállalkozásra a külföldön élő román állampolgárokat.

A bukaresti vállalkozási és turisztikai tárca pénteki közleménye szerint azok számíthatnak erre a finanszírozásra, akik vállalják, hogy visszatérnek Romániába és céget alapítanak, amely legalább két, teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozónak biztosít munkahelyet. Azok a pályázók, akik csak egy munkahely teremtését vállalják, maximum 100 ezer lejes ösztönzőt kaphatnak. A kedvezményezettnek egy minimális önrészt, a projekt értének az 5 százalékát is vállalnia kell.

Az online pályázatra ebben a hónapban lehet jelentkezni, és egyúttal külföldi tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel kell igazolni a kérelmezőnek, hogy az utóbbi 12 hónapban más országban élt.

A finanszírozás a vállalkozási kedv serkentésére harmadik alkalommal kiírt Start-Up Nation-program keretében valósul meg. Ebből a diaszpórának első ízben elkülönített összeg 20,031 millió lej (csaknem 1,63 milliárd forint). Ami a teljes programot illeti, a keretösszege az idén 2,2 milliárd lej (mintegy 176 milliárd forint), ami mintegy 10 ezer üzleti terv finanszírozására lesz elegendő.

A Start-Up Nation programra jelentkező romániai pályázóknak egy teljesen új vállalkozást kell létrehozniuk, amely legkevesebb két alkalmazottnak biztosít munkahelyet. Erre jár a 200 ezer lejes támogatás, amit munkaeszközök beszerzésére, székhely, illetve műhelyt berendezésre, az alkalmazottak bérére, honlapszerkesztésre, járművásárlásra lehet fordítani. Minderre egy évük van a friss vállalkozóknak. A munkahelyeket legkevesebb két évig kell fenntartaniuk, a megvásárolt munkaeszközöket, berendezési tárgyakat három évig nem lehet eladni vagy kölcsönadni. Az önrész a projekt értékének az 5-15 százalékát teszi ki, a pályázatnál pluszpontot jelentenek a hozzáadott értéket képviselő tevékenységek, az új, innovatív technológiákba történő beruházások, a zöld energia, a digitalizáció és a vállalkozói képzések.

Fotó: Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink