Valentin napon brutális csokoládé-áremelés jöhet

Hírek
Nyugat-Afrikában az elmúlt 46 év legrosszabb kakaó termésére számítanak a következő évben. Az elmúlt három évben mindig alulmúlta a kínálat a keresletet,

A világ legnagyobb csokoládégyártói hamarosan áthárítják a fogyasztókra a megemelkedett költségeiket. A csokoládéhoz szükséges kakaót elsősorban Nyugat-Afrikából szerzik be a gyártók, azonban a területen 46 éve a legrosszabb termésről számoltak be a termelők.

Cocoa field in Petit Bondoukou, Soubre region, Ivory Coast, on December 06, 2014, cultivated by World Agroforestry Centre (ICRAF). The Government of Ivory Coast and Mars, Incorporated, signed a Memorandum of Understanding to implement the Vision for Change (V4C) project in March 2010. This project aims to revitalize the cocoa sector in Soubré and across Côte d’Ivoire, which will result in well-trained producers, higher yields, improved quality production and a cocoa economy that is profitable and beneficial to the entire community. It includes seven main components: improved planting materials, sustainable cocoa growing, cocoa innovation platform, agricultural training, community development, monitoring and evaluation and institutional support.

A kakaó termés már harmadik éve múlja alul a keresletet, azonban ezt eddig nem hárították át a fogyasztókra. Az olyan nagy csokoládégyárók, mint a Hershey vagy a Nestle általában jó előre felvásárolja agyártáshoz szükséges készleteket, az újabb vásárlásokkal pedig folyamatosan pótolják a raktárak taralmát.

2024-ben viszont már kifogyhatnak az olcsóbban beszerzett kakaóból, onnantól pedig kénytelenek lesznek az egyre drágább alapanyagokból előállítani a termékeiket

– írta meg a Bloomberg.

Ez viszont már azt jelenti, hogy a boltok polcain is megugrik majd a csokoládé és a kakaó ára.

A csokoládé ára az elmúlt két évben 17 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban – írta az Euromonitor International fogyasztókutató. A drágulást a kakaó és a cukor nyersanyagárának növekedésével magyarázták. Erre az egyébként is negatív folyamatra fog mér rárakódni, a jelenlegi, rendkívül rossz nyugat-afrikai termés. A területet, ahonnan a kakaó 70 százaléka kerül a világpiacra, az El Niño időjárási jelenség miatt kialakult szárazság sújtja.

Emellett az sem tesz jót a csokoládénak, hogy az előállításához szükséges szinte minden alapanyag ára nőtt az utóbbi időben. Ilyen például a vaj.

A Bloomberg azt írta, hogy a felhalmozott készleteknek hála a 2023-ban húsvétkor és karácsonykor még nem érződött olyan nagyon a csokoládé drágulás, de állításuk szerint Valentin-napon már fájdalmas lesz megvenni az ilyenkor sablonos doboz bonbont.

Részletek a Világgazdaság oldalán

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink