Választások 2024: Giorgia Meloni – kevesebb ideológia és több pragmatizmus kellene

Hírek Hornyák Szabolcs
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Róma jelentősebb és nagyobb szerepet játszhat az unió jövőjében. Hozzátette: nem ideologikus, inkább pragmatikusabb uniós politikára van szükség, amely nem avatkozik bele a magánemberek életébe.

Az eredmény nagyon fontos és személyesen is megindító – mondta Giorgia Meloni miniszterelnök az RTL 102.5 csatornának vasárnap este óta tett első nyilatkozatában. Hangsúlyozta, hogy a kormánypártok számos országban vereséget szenvedtek az ellenzéküktől, azonban Olaszországban megfordították a trendet.

A politikus szerint az olasz választók egyértelműen kifejezték, hogy a három jobboldali pártból álló koalíció folytassa a munkát. Meloni egyben fogadkozott, hogy Róma jelentősebb és nagyobb szerepet játszhat az unió jövőjében, amihez hozzátette: nem ideologikus, hanem pragmatikusabb politikára van szükség.

Szerinte olyan unió kell, amely kevésbé avatkozik bele a magánemberek életébe, helyette a nagy kérdésekkel foglalkozik. Meloni közölte: az EU-nak el kell gondolkodnia az alacsony részvételi arányon, mivel sok állampolgár nem tartja fontosnak az uniót, pedig az. Ahogy arról a világgazdaság beszámolt, Giorgia Meloni kormányfő pártja, az Olasz Testvérek (FdI) több mint 28 százalékkal megnyerte az EP-választást.

Az Fdi ezzel 24 parlamenti helyet szerzett. A szervezet négyszer annyi szavazatot kapott, mint a 2019-es EP-választáson, és meghaladta a 2022-es országos szavazáson elért 26 százalékot is. A voksolás két legnagyobb vesztesének az Öt Csillag Mozgalom és a Matteo Salvini vezette Liga számít, az utóbbi 2019-ben 34 százalékával az első helyen végzett, most viszont 10 százalék alá süllyedt.

Bár jobboldali győzelem született, az ellenzékben lévő balközép Demokrata Párt is erősödni tudott, és a második helyen végzett. Nemcsak Olaszországban, hanem az egész kontinensen erősödött a jobboldal, míg a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) és a zöldek számos képviselőt vesztettek. Az előbbieket gyengíti Emmanuel Macron pártjának leszerepelése, és a frakcióhoz tartozó Momentum sem érte el az 5 százalékos küszöböt.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink