Augusztus első napján kiderül, hogy melyik cukrászda, illetve cukrászok kreációja nyerte el a Magyarország Tortája 2024 címet – közölte Facebook-oldalán a versenyt kiíró Magyar Cukrász Ipartestület.
Hagyományosan minden évben augusztus elején közlik, hogy ki lett a győztes, a nagyközönség azonban csak az államalapítás, azaz Szent István ünnepén, augusztus 20-án kóstolhatja meg az aktuális év országtortáját. A Magyarország tortája nyertes receptje alapján bármelyik cukrászda megsütheti az ünnepi édességet, és akár évekig is árusíthatja. Több korábbi országtorta is kapható a cukrászdákban, a legsikeresebbek iránti kereslet ugyanis nem lankad.
Az idei Magyarország Tortája verseny a „Szuperélelmiszerek” tematikára épült, és az ipartestület ismertetése szerint az alábbi alapanyagkosarakból kellett felhasználniuk a versenyzőknek minimum kettőt a nevezett tortáknál:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder.
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles.
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya.
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Az elmúlt hetekben a versenyeztető ipartestület közösségi oldalán bemutatták a döntős tortákat, szigorúan ábécésorrendben, az alábbiakban ezeket idézzük.
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook
ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
„Egy gazdag ízvilág, az erdők és mezők, a színek és textúrák harmóniája volt a cél a torta megalkotásban. Különleges, karakteres ízek harmóniában összeolvadása. A lisztmentes, pörkölt sós mogyorós felverten tejcsokoládés roppanós réteg helyezkedik el egy puha csokoládés piskótával, melyet egy lágy, krémes mogyorós réteg követ. A torta közepe szaftos csokoládés felvertet, fanyar feketeribizlis, és antioxidánsokban gazdag homoktövis zseléréteget rejt. Az ízek harmóniáját a tortát körül ölelő savanykásan pikáns, könnyű homoktövismousse teszi tökéletessé. Tortánkat hazai, saját termesztésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, nemesített bio homoktövisbogyóból előállított püréből készítettük” – nyilatkoztak a tortájukról a készítők.
FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
„A Fekete Gyöngy elnevezést a tortában felhasznált két gyümölcsről, a fekete ribizliről és a fekete szederről kapta, mivel a termésük alakja és formájuk hasonlít a gyöngyre. A „Szuperélelmiszerek” kosarakból három alapanyag jelenik meg a tortában: a fekete ribizli, a fekete szeder és a mogyoró. Mogyoróból kétfajta is megtalálható a tortában, az egyik a törökmogyoró, másik pedig a piemonti mogyoró. Törökmogyoróból a ropogós grillázsréteg, valamint a piskóta készült. Piemonti mogyoróval pedig a vajkrémet készítjük. Plusz textúraként a karamell is megjelenik a tortában. A tetején lévő áthúzóba timur bors is került” – hallhattuk Domonkos Noémitől és Novák Ádámtól.
HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Trattoria Pomo D’oro – Forza Italia Kft., Budapest
„A cukrászat hagyományainak gyökereit kiemelve és a magyar szuperélelmiszerek ötvözésével alkottam meg ezt a tortát.
A múzsám az Esterházy-torta, a bázis alapokat szerettem volna megtartani és saját stílusban megújítani. Lenmaglisztből és mogyoróból készítettem felvertet, homoktövisből és mézből készült „lekvárral” lekentem. Az eredeti vajkrémreceptúra alapján készítettem egy barnított vajkrémet mogyoródarabokkal és kamillavirággal. A tetejére homoktövisből lágy zselét készítettem. Tejszínhabbal és mogyoróval díszítettem, az oldalát pedig a leeső felvert morzsájával paníroztam. A Hetedhét nevet pedig azért kapta, mert hét darab felvert lapból áll” – mutatta be a tortáját Ramóna.
MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
„Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye.
A mákos tészta emléke és a kertben leszakított fekete ribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást” – mesél a tortájáról Alfréd.
A cikk itt olvasható.
Címlapfotó: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook