Üzemanyag: már keddtől emelik a benzin és a dízel árát

Hírek vg.hu
Egymást érik a bejelentések az üzemanyag-drágulásról. Másfél hete emelik az üzemanyag árát, pedig előtte két hónapon át tartott a csökkenés – köözlte a Világgazdaság.

Régen nem látott drágulás megy végbe a magyar benzinkutakon – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis keddtől folytatódik az árak emelkedése a benzinkutakon. Ez egyáltalán nem megszokott: a szokásos menetrend szerint szerdától kellett volna, hogy életbe lépjenek az új árak. De nem csak e szokatlan, hanem az is, hogy a mostani bejelentéssel két egymást követő napon is árváltozásra kell számítani a töltőállomásokon, miután mától lépett életbe egy, a benzin esetébe 2 forintos, a dízelnél pedig 8 forintos drágítás. Ezúttal frissen az derült ki, hogy

a benzin 3, a gázolaj pedig 7 forinttal fog többe kerülni.

Így az alábbi átlagárakkal kalkulálhatnak a járműtulajdonosok keddtől:

  • 95-ös benzin – 598 Ft/liter,
  • gázolaj – 613 Ft/liter.

Ugyanez jelenleg 596, illetve 609 forint, ezt tehát hétfő éjfélig marad így. A Világgazdaság tapasztalatai szerint most a benzin és a dízel jellemző árai közé beékelődött egy lélektani határ. Előbbit ugyanis még 600 forint alatt árazzák, 595 forint alatt, utóbbi viszont már átlépte a 600 forintos küszöböt és 605 forint körül kínálják.

Extrém drágulásnak indult a magyar üzemanyag

A magyar üzemanyagár az elmúlt másfél hétben egyértelműen drágulásnak indult. Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől ugyanis – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint. Vagyis azóta a benzin és a dízel is mintegy 50 forinttal lett olcsóbb.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: PuzzlePix/Shuterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink