Üzbegisztán IT-nagyhatalommá válik 

Hírek D. P.
Az orosz és a belorusz IT-szektor ifjú titánjainak ezrei vándorolnak ki a sokkal kedvezőbb üzleti körülményeket kínáló Üzbegisztánba.  

„Körülnéztem a Moszkva–Taskent-járaton, és a gépen szokatlanul nagy volt a szláv kinézetűek aránya” – emlékezett vissza az üzbegisztáni IT-migránsmozgalom egyik lelkes támogatója, persze egyben haszonélvezője, Hikmat Abdurah-manov, a HM Partners konzultációs cég alapítója.

„RÁM CSUKJÁK AZ AJTÓT”

A Forbes magazin orosz nyelvű kiadása szerint az üzletember és sok más társa, beleértve a közép-ázsiai állam új vezetését, idejekorán felismerte, hogy milyen kiváló lehetőséget kínálnak az Oroszországi Föderációból, valamint Fehéroroszországból ezerszámra érkező, főként az IT-ágazatban dolgozó, nagyrészt fiatal munkavállalók. Ők azért jönnek el Moszkvából, Minszkből, mert üzleti tevékenységüket erősen sérti a Nyugat szankciósorozata. „Ha meghallják, hogy a cégem székhelye Moszkvában van, nyugati partnereim szépen rám csukják az ajtót” – mondta egy fiatal orosz, aki a családjával vándorolt ki Üzbegisztánba. Félnek, hogy a nagy nyugati államok apparátusa rájuk száll, amiért Oroszországgal-Oroszországból üzletelnek.

KEDVEZŐ KÖRÜLMÉNYEK

A közép-ázsiai országban szerencsét próbálók tapasztalatai változók, többségükben kedvezők. A munka- és az adózási körülmények nem rosszak. A jövedelemadó 7,5 százalékos. Emellett az osztalékot, a tőkejövedelmet adóztatják, de mindössze 5 százalékkal. Viszonylag egyszerű a cégalapítás is – érdemes Taskentben, a fővárosban bejelentett vállalatot gründolni, sok előnye van.

Az üzbégeket váratlanul érte a szokatlan bevándorlási hullám, de ipari parkokkal, IT-központokkal támogatják az odaérkezőket. „Akkor vesznek emberszámba, ha évente legalább 30 ezer dollárt keresel” – mondta egy IT-migráns. E fölötti jövedelem esetén lehet ugyanis három évre szóló, munkavállalásra is jogosító vízumot kapni. A letelepedéshez legalább háromszázezer dollárt kell Üzbegisztánban ingatlanba fektetni.

Az élet – főleg, ha van pénzük – a moszkvaiak és a minszkiek várakozásaihoz képest kifejezetten kellemes. Az üzbég konyha Ázsia-hírű, s a közép-ázsiai térségben vitathatatlan az elsőbbsége. A manti (nagy méretű főtt-sütött, fűszeres húsos táska) vagy a plov (piláf – a mi rizses húsunkhoz hasonló, de annál sokkal gazdagabb ízvilágú ételük) elsőrangú. A közlekedés olcsóbb, egy átlagos fővárosi taxiút nem kerül többe három dollárnál. Egy kétszobás euroremont (jevroremont), azaz európai igények szerint épített és berendezett lakás havibére a főváros központjában legfeljebb 700 dollár.

KÖZVETLEN ÁTUTALÁSOK

Viszont betett az IT-kivándorlóknak az oroszországi pénzügyi korlátozáscsomag. Sokan vannak, akik az Üzbegisztánban megkeresett pénzüket azért egy moszkvai bankban látják szívesebben. Mostanában ezt valamivel könnyebben meg tudják tenni, mert az orosz hatóságok engedélyezték legfeljebb havi tízezer dollár (vagy ennek az összegnek megfelelő más valuta) külföldi pénzintézetbe, illetve onnan orosz bankba történő utalását. Létezik egy egészen különleges, aranykoronának nevezett orosz pénzrendszer, amely lehetővé teszi az Üzbegisztán és Oroszország közti közvetlen, üzbég szomban vagy orosz rubelben történő, egymásra átváltható átutalásokat. Egy szom (so’m, szum) nagyjából három magyar fillért ér, emiatt az üzbégek kisebbfajta bőröndökkel járnak, ha készpénzes vásárlásra készülnek, mert a legnagyobb papírpénzcímlet, az ötezres is kevesebb mint fél dollárt ér. Az árak ugyan alacsonyabbak, mint a méregdrága Moszkvában, de azért a készpénzes fizetés – legalábbis Taskentben – nem gyakori.

(Borítókép: Teaház Üzbegisztánban. A digitális bevándorlók paradicsoma)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink