Ursula von der Leyen: nem lesz napirenden az olajembargó

Hírek Pindroch Tamás
Célba érhetett Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos levele, amelyet az Európai Tanács elnökének írt. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Politicónak ugyanis ma azt mondta, vélhetően nem kerül napirendre az olajembargó a jövő heti Európai Tanács ülésén.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap hivatalos levélben azt javasolta az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata. Ursula von der Leyen a Politicónak azt mondta, a tervezett embargó vélhetően napirendre sem kerül a hétfőre és keddre tervezett európai uniós csúcstalálkozón, viszont Budapesten tárgyal a részletekről Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az amerikai lap európai kiadásának az elnök kifejtette, nem kíván hamis várakozásokat kelteni arra vonatkozóan, hogy a jövő héten mindez (az embargó kérdése – a szerk.) megoldódhat.

Úgy gondolom, nem egy olyan témáról van szó, amelyet az Európai Tanács ülésén kellene megoldani. Mégpedig azért, mert az ügy, amelyről vitát folytatunk, túlságosan is technikai. Olyan, tengerparttal nem rendelkező szárazföldi országokról van szó, amelyeknek alternatív vezetékes ellátásra van szükségük. Azaz tárgyalni kell a vezetékekkel kapcsolatos beruházásokról, tárgyalunk a korszerűsítést igénylő finomítókról, a beruházásokról, a megújuló energiáról

– mondta.

Felkerestem Budapesten, hogy megértsem, melyek a magyar fenntartások. Tárgyilagosan szólva ez egy fajsúlyos és nehéz technikai probléma

– fejtette ki Ursula von der Leyen. Úgy vélekedett, persze mindig van politikai vetülete is, de elsődlegesen technikai problémáról van szó. Szerinte, ha szükséges, telefonon keresztül mindig kapcsolatba lépnek egymással.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint 15-18 milliárd euróba kerülne az orosz kőolajról való magyar leválás, ehhez új olajvezetékek építésére és a finomítók átalakítására lenne szükség.

Borítókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink