Űrprogram: több mint 7 millió forintot lehet keresni ágyban fekvéssel

Hírek vg.hu
Bár álommunkának hangzik, valójában a résztvevőknek több kényelmetlenséget is el kell viselniük, mivel a tudósok az űrben tapasztalható folyadékeltolódást utánozzák. Az űrprogramban csak a megfelelő jelöltek vehetnek részt – közölte a Világgazdaság.

A Német Űrkutatási Központ (DLR) 18 ezer euróért (több mint hétmillió forint) keres 12 jelentkezőt, akik 88 napot töltenek a DLR kölni kutatóintézetében, ebből 60 napot ágyban fekve. Az idén ősszel, szeptemberben kezdődő kísérlet célja, hogy reprodukálják az űrhajósokat érő káros hatásokat, például az erőteljes szédülést és a különböző koordinációs zavarokat.

Bár álommunkának hangzik, valójában a résztvevőknek két hónapig egy hat fokban meghajtott ágyban kell feküdniük, vagyis a fejük alacsonyabban helyezkedik majd el a lábukhoz képest. A tudósok így utánozzák az űrben tapasztalható folyadékeltolódást. Erre azért van szükség, mert bár amikor az űrhajósok visszatérnek a Földre, leszállás után egy orvosi csapat megvizsgálja és ellátja az asztronautákat, ha azonban a landolás a Holdon vagy a Marson történik, nincs semmiféle vizsgálat, ami veszélyeztetheti a küldetést. A kísérletben a tudósok a káros hatásokat és azok lehetséges ellenszerét tanulmányozzák. A résztvevőknek naponta orvosi vizsgálatokon és kísérleteken kell részt venniük, és minden tevékenységet fekve kell csinálniuk, amibe az étkezés és a szabadidős tevékenységek is beletartoznak.

A kísérleti személyeket egyágyas szobákban helyezik el, és kiegyensúlyozott, grammban és milliliterben kimért ételeket kapnak. Azonban egy társalgót is kialakítanak, ahol a résztvevők közös tevékenységeket végezhetnek, például társasjátékokat játszhatnak vagy tévét nézhetnek. A 88 nap magában foglalja az ágynyugalmi fázist követő két hét rehabilitációt, ahol a kísérlet minden fizikai hatását fizioterapeuták és edzők segítségével fordítják vissza.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Űrprogram: a résztvevőknek pontosan ilyen fokban kell majd feküdniük / Fotó: German Aerospace Center

Ezek is érdekelhetnek

További híreink