Uniós segélycsomag segíthet a fehéroroszoknak

Hírek MTI

Fehéroroszországnak nyújtandó segélycsomagról egyeztetett Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt, jelenlegi ellenzéki vezető Brüsszelben, amelyet azt követően teljesítenének, hogy az országban demokratikus változások történnek – közölte kedden Cihanouszkaja üzenőoldalán.

A tájékoztatásból kiderült: a volt ellenzéki elnökjelölt megállapodott arról,

hogy a demokratikus változásokat követően Fehéroroszország uniós segélycsomagot kap.

Az ellenzék állítása szerint számíthatnak az európai országok segítségére a megtorló rendszer kárvallottjai, a diákok, az újságírók, az egészségügyiek, valamint a jogvédők.

Cihanouszkaja hétfőn Brüsszelben az Európai Parlament külügyi bizottságának a fehéroroszországi helyzettel foglalkozó ülésén szólalt fel.

Azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka elnököt, hogy elutasítja a párbeszédet az ellenzékkel.

Kezdeményezte, hogy szankciókkal büntessék azokat a fehérorosz hivatalos személyeket, akiket az ellenzék felelősnek tart az országban történt erőszakos cselekményekért.

A politikus az uniós külügyminiszterekkel együtt részt vett azon a reggelin is, amelyet az EU külügyminiszteri tanácsának ülése előtt tartottak.

Fehéroroszországban több mint egy hónapja tiltakozások kezdődtek az augusztus 9-i elnökválasztást követően. A központi választási bizottság adatai szerint Lukasenka a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát.

Cihanouszkaja nem ismerte el a választás eredményét, és távozni kényszerült az országból. Később kezdeményezte az ellenzéki Koordinációs Tanács megalapítását, amelynek feladatát abban látja, hogy teremtse meg a hatalomátadás feltételeit.

A fehérorosz ügyészség augusztus 19-én eljárást indított a testület ellen az államhatalom megdöntésére irányuló nyilvános felhívások és nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység miatt.

A Koordinációs Tanács ugyanakkor felszólította a lakosságot, hogy addig folytassa tiltakozó megmozdulásait, amíg az ország vezetői nem egyeznek bele az új választások megtartásába. A hatóságok a tiltakozások beszüntetését követelik.

(Borítókép: Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a fehéroroszországi elnökválasztás után kialakult helyzet miatt tiltakozó tüntetők között az Európai Parlament brüsszeli székháza előtt 2020. szeptember 21-én. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetések zajlanak, mivel az országot 1994 óta irányító Lukasenka a hivatalos eredmények szerint megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint Lukasenka csalással győzött. (Riccardo Pareggiani, Europress/AFP))

Ezek is érdekelhetnek

További híreink