Uniós pénzek „segítenék” a forintot

Hírek Szajlai Csaba
Az uniós pénzekről szóló megállapodás kulcskérdés az újabb mélypontra süllyedő forint szempontjából, de a kockázatvállalási hajlandóságnak is javulni kell ahhoz, hogy erősebb lehessen a forint. Ha további gyengülés jönne, akkor a 410 forintos euró lehet a következő lépcső.

Újabb forintgyengülés következtében az euró árfolyama kedden 406 forint felett járt, amire korábban soha nem volt példa. Szintén rekordmagasságba erősödött a dollár, az amerikai deviza jegyzése 393 forint fölé került. Pénzpiaci szakértőt kérdeztünk a kialakult helyzetről, s arról, mi várható a kurzusban.

Ahogy a korábbi mélypont, így a mostani is több dolognak köszönhető. Továbbra is nagy a bizonytalanság a nemzetközi piacokon és a recessziós félelmek is táplálják a befektetői pesszimizmust. Ebben az esetben pedig a legstabilabb eszközök felé fordulnak a piaci szereplők. A dollár éppen ezért nem csak a forinttal, hanem az euróval szemben is erősödött

– mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Hozzátette: Magyarország-specifikus okai is vannak a forintgyengülésnek.

Bár a Magyar Nemzeti Bank a múlt heti kamatemelésével határozott üzenetet küldött a piacnak, hogy minden lépést megtesz az infláció leszorításáért, de ez egyelőre kevésnek látszik. A befektetők ingatagnak, kockázatosnak látják a magyar gazdaság helyzetét, ezzel összefüggésben a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiányának alakulását – tette hozzá a közgazdász.

Németh Dávid szerint kulcskérdés, hogy mikor sikerül megállapodás kötnie Magyarországnak Brüsszellel az uniós pénzek folyósításáról, ez az egyik fontos tényező, amely visszafordíthatná és erősíthetné a forintot. Ehhez persze az is kell, hogy kedvezőbbé váljon nemzetközi befektetői hangulat, azaz kockázatvállalóbá váljanak a befektetők. A forint a múlt heti jegybanki szigorítás után közelében volt annak, hogy kijöjjön abból a gyengülő csatornából, amelyben több hónapja van. Ha ebből sikerül a következő időszakban kitörnie akkor stabilizálódhatna az árfolyam, első körben a 390 és 405 forintos sávban. Ha viszont további gyengülés jönne, akkor a 410 forintos euró lehet a következő fontosabb lépcső.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink